Vrouwen van Nu 16 April 014AVrouwen van Nu 16 April 010AVrouwen van Nu 16 April 004AWoensdag 16 april werd in De Havezate de laatste afdelingsavond van het afgelopen seizoen gehouden. De avond werd bezocht door honderd leden, waarvan twaalf Vrouwen van Nu van de afdeling Echten als gast aanwezig waren. Na het welkomstwoord van voorzitter Ria Janssens werd er een aantal mededelingen gedaan: De Culturele Commissie en de Reiscommissie van de afdeling organiseren in september a.s. samen een reis naar het Rijksmuseum in Amsterdam.

De Agrarische Commissie Drenthe organiseert begin oktober a.s. weer de jaarlijkse Drentse excursiedagen. Dit keer in de regio de Hondsrug. Per touringcar wordt er, in de buurt van Exloo, een rondrit gemaakt over het Geo Park, waar ook de Lofar radioscoop staat. Tevens zal in deze regio de proefboerderij ’t Kompas en Hengstenhouderij Tewis bezocht worden.

De Drentse Commissie Wonen en Tuinen organiseert 22 mei a.s. een excursie naar de tuinen van de buitenplaats “De Wildenborgh” in Vorden. De Commissie Cultuur Drenthe organiseert op donderdag 26 juni a.s. een excursie naar het Stedelijk Museum in Zwolle. De afdeling de Wijk gaat op zomerrecessie. Dat houdt niet in, dat alle activiteiten zullen stoppen. De Fietscommissie en de Tuingroep organiseren maandelijks een activiteit. De Culturele Commissie organiseert ook in de zomer een excursie en de Wandelgroep neemt iedere maand deel aan de maandelijkse wandeldagen van de Drentse Vrouwen van Nu.

De Landelijke organisatie van de Vrouwen van Nu zal per 1 januari 2015 zeer versterkt worden: er zullen zich dan 80 afdelingen van het Katholiek Vrouwen Overleg, in totaal 6000 leden, aansluiten bij de Vrouwen van Nu.

Op vertoon van de ledenpas van de Vrouwen van Nu, geeft het Groninger Museum een flinke reductie op de entreeprijs. De Handwerkgroep van de afdeling hield tijdens deze afdelingsavond een expositie van werkstukken welke ook tentoongesteld waren op de Drentse Handwerktentoonstelling. Na het huishoudelijk gedeelte van de avond werd het programma verder verzorgd door de twee Turkse zussen Kapikiran. Deze twee vrouwen wonen in Deventer en zijn daar geboren en getogen. Hun vader was één van de eerste Turkse gastarbeiders in deze stad. De familie Kapikiran maakt deel uit van de Alevieten; een kleine, liberale, tolerante en vrijzinnige Turkse geloofsgemeenschap binnen de Islam. Met behoud van eigen identiteit, heeft de familie Kapikiran zich geheel ingeburgerd in de Nederlandse maatschappij.. Zoals ook zou blijken uit het optreden van de twee zussen.

In het eerste gedeelte van hun programma traden zij op als twee, een Nederlandse en een Turkse, buurvrouwen. Op humoristische, soms hilarische, wijze, maar altijd treffend, werden de verschillen tussen de beide buurvrouwen, zoals o.a.: de culturele achtergronden, het geloof, het huwelijk, de geboorte, de taal en ook de politiek, voor het voetlicht gebracht. De zussen lieten zien dat, door wederzijds elkaar te accepteren en te respecteren, bovendien ook door voortdurend met elkaar in gesprek te blijven, er een hechte band kan ontstaan tussen een autochtone en een allochtone buurvrouw.

Tijdens het tweede gedeelte van hun programma werd er door de twee zussen Kapikiran samen met de aanwezige Vrouwen van Nu een gesprek aangegaan over dezelfde onderwerpen als ook in het eerste gedeelte van het programma aan de orde waren geweest. Nu heel informatief en serieus. Zo ontstond er een boeiend gesprek binnen de groep vrouwen welke geïnteresseerd waren in elkaar en elkaars culturele achtergronden.

Mede door het unieke optreden van de zussen Kapikiran, scoorde deze laatste afdelingsavond van het seizoen kwalitatief heel goed.