vrouwen van nuWoensdag 21 oktober werd in De Havezate de maandelijkse afdelingsavond bijgewoond door 71 leden. Na het zakelijk gedeelte werd het programma verzorgd door de heer en mevrouw van Wagenvoorde uit Delden. Mevrouw van Wagenvoorde hield een lezing over de 8000 kilometer lange reis die zij samen met haar man maakte door Siberië, Mongolië en een gedeelte van China.

Tijdens de lezing vertoonde de heer van Wagenvoorde prachtige dia’s van deze zeer afwisselende reis. De lange reis werd gestart in Moskou. Er werd gereisd per Trans Siberische spoorlijn door Siberië tot aan de grens van Mongolië. Hier werd de reis voortgezet deels per trein en deels per personenbusje. Vanaf de grens Mongolië/China ging het laatste traject van de reis door de Gobi woestijn richting einddoel van de reis: Beijing de hoofdstad van China. Mevrouw van Wagenvoorde begon haar lezing met het iets vertellen van de Russische geschiedenis. Zij ging uitgebreid in op het ontstaan van de Trans Siberische spoorlijn en de aanleg van deze lijn door het slecht toegankelijke Siberië en de zeer
onherbergzame gebieden aldaar. Onder bijzonder erbarmelijke omstandigheden werden de werkzaamheden aan de spoorlijn verricht door Russische bannelingen en gevangenen uit de Siberische strafkampen.

Al vertellende werd er door mevrouw van Wagenvoorde een duidelijk beeld geschetst van het dagenlang achtereen reizen per Trans Siberische spoorlijn. Van het soms zo totaal lege, soms zo lugubere, maar het steeds fascinerende Siberische landschap. Enthousiast sprak zij over de uitstapjes die gemaakt werden naar de historische steden Irkoetst en Jekaterinenburg. In Mongolië ging de reis vanaf de hoofdstad Ulaanbaatar verder over de hoogvlaktes en de toendra’s per personenbusje. Zo kon er contact gelegd worden met de rondtrekkende nomaden en hun doen en laten gevolgd worden. In Mongolië bezocht het echtpaar o.a. het Boeddhistische Gandan klooster en het winterpaleis van de Mongolische leider Bogd Khan.

Het laatste traject van de avontuurlijke reis ging door de Gobi woestijn naar het einddoel van de trip: de metropool Beijing. Het boeiende en indrukwekkende reisverslag werd af en toe afgewisseld met toepasselijke muziek of poëzie. Twee uur lang ‘reisden de Vrouwen van Nu geïnteresseerd mee’ met het echtpaar van Wagenvoorde.