Vocaal ensemble Sequens staat aan de vooravond van een serie bijzondere en speciale concerten. Volgens een van de oprichters van dit ensemble Joop Verburg uit Zuidwolde zal binnenkort het vijfhonderdste concert worden gegeven. Hiervoor is 14 november in de NH Kerk in Blijdenstein aangehouden. Dit concert staat geheel in het teken van het einde van het kerkelijk jaar. Hoeveel concerten ze exact hebben gedaan is niet precies bekend. Maar een kleine rekensom leerde dat het er rond de vijfhonderd moeten zijn geweest.

Verburg: ‘We hebben door de jaren heen vele optredens verzorgd in Kerken, huiskamers en soms ook in kroegen. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Frankrijk, Albanië en Bosnië Herzegovina. Het zijn allemaal dierbare herinneringen’.

Sequens is in 1983 ontstaan als mannenkwartet maar heeft, na 23 jaar in ongewijzigde samenstelling te hebben opgetreden, een ingrijpende gedaanteverwisseling ondergaan. Het ensemble heeft na het vertrek van zijn tenor Klaas Knevelbaard een vliegende doorstart gemaakt als gemengd kwintet. De nieuwe samenstelling maakt het mogelijk nieuwe muzikale bronnen aan te boren en van die mogelijkheid wordt uiteraard gretig gebruik gemaakt. Het repertoire verandert voortdurend van samenstelling en kleur; telkens wordt gezocht naar het vocale werk dat het best bij het ensemble past. Serieus musiceren staat voorop, maar de vrolijke noot zal nimmer ontbreken. Ook werden er een drietal eigen Cd’s uitgebracht.

Verburg : ‘Aanvankelijk werd er bijna uitsluitend driestemming a capella gezongen. Tegenwoordig zingen we vier of vijfstemming en laten we ons ook wel eens begeleiden door een klein orkest. Het biedt ook de mogelijkheid om aan een ander repertoire te werken dan anders. Wat dat betreft is dat heel erg leuk. Ons repertoire is een mengeling van geestelijke en geestige muziek uit uiteenlopende stijlperioden en uit verschillende windstreken, met een vocaal accent op helderheid, doorzichtigheid en intimiteit’. Verburg:‘Aan de ene kant zijn we amateurs, maar anderzijds proberen alles wel zo professioneel mogelijk te doen. En dat zonder enige vorm van subsidie of zo. Dat we al zo lang bestaan, en nog steeds zoveel worden gevraagd zegt genoeg denk ik. We maken bijna geen reclame, visitekaartjes heb ik we bij me, maar vergeet ze altijd uit te delen. Plezier in wat we doen is voor ons echter nog steeds het belangrijkste’.

Het programma op 14 november bestaat uit een aantal a capella gezongen liederen die gecomponeerd zijn door voorgangers en voorbeelden van Bach. Daarnaast worden drie wat grotere werken uitgevoerd met klein orkest. De stukken zijn ook van drie componisten en tijdgenoten die Bach goed gekend en bewonderd heeft: Böhm, Bruhns en Buxtehude. Verburg: ‘De muziek verwijst dus sterk naar Bach, ook al kom er geen noot van zijn muziek in voor. Het zijn bewerkingen van oude koraal melodieën’. Het concert heeft als titel “Aan de hemelpoort” omdat veel van de muziek verwijst naar het einde van het kerkelijk jaar met verwijzing naar dood en leven. Aanvang is 20.00 uur. Wie er op deze dag niet bij kan zijn is een dag later welkom in Noordlaren, waar Sequens het concert nog een zal laten horen.