vrouwen van nuIn De Havezate werd woensdag 16 maart de afdelingsavond van de Vrouwen van Nu, afdeling de Wijk, bezocht door 67 leden. Na haar openingswoord deelde voorzitter Ria Janssen mede dat het bestuur geen gezamenlijk bezoek aan het theaterstuk “Het Pauperparadijs” coördineren zal. De leden kunnen op eigen initiatief dit theaterstuk, dat komende zomer in Veenhuizen voor het voetlicht gebracht zal worden, bezoeken.

De voorzitter deelde tevens mede dat de leden zich tijdens deze avond nog aanmelden konden voor de busreis op 15 juni naar Noord-Groningen. Hier zal in Warffum een bezoek gebracht worden aan de tuinen van Els de Boer en aan het Historisch Museum. Daarna staat er een bezoek aan het museum en de tuin van kunstschilder Henk Helmantel in Westeremdenop het programma. De reis wordt georganiseerd door de Tuingroep in samenwerking met de Culturele Commissie en de Fiets Commissie.

Vervolgens deelde secretaris Aliedje Kreulen mee dat de Drentse Commissie Wonen en Tuinen de leden van de afdeling uitnodigt om deel te nemen aan een dagtocht op 24 mei naar het museum “De Wendezoele” in Delden en naar de dierentuin in Nordhorn. Daarna gaf de secretaris aan dat afdeling de Wijk samen met afdeling Ruinen het vervoer per autobus zal regelen naar het jubileumfeest van de 85 jarige Drentse Vrouwen van Nu in Assen op 27 mei aanstaande.
Agrarisch commissielid Ina ten Wolde gaf informatie over de jaarlijkse Drentse Agrarische dagen van de Vrouwen van Nu. Dit jaar gehouden op 6, 11 en 13 oktober in de regio Gieten/Gieterveen onder het motto: “Gluren bij de buren”.

Na het zakelijke gedeelte van deze avond gaf Roelie Woudwijk een lezing. Roelie Woudwijk is beeldhouwster en glaskunstenares. Zij werd in 1979 in Opeinde geboren als dochter van de bekende Friese beeldhouwer Anne Woudwijk. Zij deed een opleiding kleding en mode en vervolgens een studie bouwkunde. Toch koos zij daarna voor het ambachtelijke en kunstzinnige vak beeldhouwen. Als autodidact ging zij als beginnend beeldhouwster fanatiek aan de slag en al gauw kreeg zij, soms met ondersteuning van haar vader, verschillende opdrachten van particulieren en van overheidsinstanties en werd zij, evenals haar vader een bekende kunstenares in Friesland en omstreken. Roelie Woudwijk werkt voornamelijk met Belgisch graniet. Met hamer en beitel wordt het graniet net zolang bewerkt totdat het gewenste resultaat is bereikt dat de opdrachtgever en de beeldhouwster samen voor ogen hadden. Enkele bekende monumenten van Roelie Woudwijk zijn: het monument tegen zinloos geweld en het oorlogsmonument voor gedeporteerde Drachter zigeuners. Beide monumenten staan in Drachten. Daar het beeldhouwen zo langzamerhand fysiek te zwaar gaat worden voor de kunstenares Roelie Woudwijk, legt zij zich steeds meer toe op de kunst van het graveren. Zij graveert portretten en grafmonumenten en gebruikt daarbij de materialen glas of graniet. Ook hierbij werkt zij in opdracht: o.a. van particulieren en van steenhouwerijen.

Op een zeer humoristische wijze vertelde Roelie Woudwijk over haar levensloop als kunstenares en over haar werkwijze van het beeldhouwen en graveren. Haar manier van vertellen werkte voortdurend op de lachspieren van de aanwezige Vrouwen van Nu. Geheel terecht merkte voorzitter Ria Janssens, toen zij Roelie Woudwijk bedankte voor haar boeiende lezing, dan ook op, dat er naast haar carrière als beeldhouwster en glaskunstenares, er ook zeker een carrière als comédienne voor haar is weggelegd.
vrouwen van nu