“Dorpsbelangen Ruinerwold is blij dat we nu glasvezel krijgen. We hebben er lang opgehoopt en nu is het zover.” Frits Timmerman, voorzitter van Dorpsbelangen Ruinerwold, is er heel stellig over: dat snelle internet moet er gewoon komen! Ruinerwold ligt in het zogeheten “pilot-gebied” waar de eerste glasvezelaansluitingen aangelegd worden.

Als er in de periode van de pilot voldoende abonnementen verkocht worden door de providers, hebben de investeerders (Rendo, de gemeente en de provincie) voldoende vertrouwen in het project om in heel De Wolden glasvezel aan te gaan leggen.

Timmerman raadt dan ook iedereen aan naar de informatieavonden te gaan en een abonnement te nemen. Hij merkt wel dat mensen soms opzien tegen de aanleg en tegen de veranderingen die dat misschien met zich mee gaat brengen. Niet iedereen is er van op de hoogte dat er binnenshuis eigenlijk geen kabels getrokken hoeven te worden en dat de providers en ook Glasvezel De Wolden aanbieden om bewoners te helpen met het aansluiten van computer, tv noem maar op. Eén van de providers, Stipte, geeft zelfs de garantie dat de monteur pas vertrekt als alles in huis goed werkt.
“Ouderen die bij zich zelf denken, “ach dat heb ik toch allemaal niet nodig”, die moeten bedenken dat de kinderen van het dorp, hun kleinkinderen, dit snelle internet juist heel erg hard nodig hebben. Neem, als je tevreden bent met je tv en radio zoals je dat nu hebt, dan alleen een internetabonnementje erbij, uit solidariteit met de jeugd van het dorp”, raadt Timmerman aan. “In verband met de toekomst en de leefbaarheid van het dorp is goed internet enorm belangrijk. Als we hier slecht bereikbaar zijn en het internet is traag dan wil hier niemand meer wonen. Dan komen alle voorzieningen op een laag pitje te staan en krijg je krimp en daar moeten we met z’n allen voor waken!”

Ook op de scholen in De Wolden wordt met smart op het snelle internet gewacht. “Het duurt niet lang meer en dan komt er geen boek meer aan te pas, dan gaat alles digitaal”, legt Jaap Scheper, directeur van OBS De Dissel uit. “We hebben nu nog maar een paar tablets per groep, maar als we straks voor elk kind een tablet hebben, moeten wel alle kinderen in de groep tegelijk met het verwerken van de stof bezig kunnen zijn”, verklaart Scheper. “Dat is nu onmogelijk. En dat terwijl het juist voor de bovenbouw ontzettend belangrijk is dat ze met die tablet kunnen werken!”
De lagere scholen in De Wolden werken allemaal voor een deel al digitaal en in de toekomst wordt dat alleen nog maar meer. Volgens directeur Scheper is dat ook onvermijdelijk. “De samenleving verandert, dus het onderwijs moet ook veranderen. De kinderen moeten immers worden voorbereid op een heel andere toekomst. De ontwikkelingen in de samenleving gaan razendsnel, het onderwijs kan en mag daar niet bij achterblijven. Als je kinderen goed wilt voorbereiden op de toekomst, dan moet je gewoon snel internet hebben”, besluit hij.

Ook buiten het pilot-gebied kan iedereen nu alvast een abonnement afsluiten. Betaald hoeft er pas te worden als de glasvezelaansluiting is aangelegd, maar elk abonnement telt mee voor het welslagen van het project dat heel De Wolden gaat voorzien van een toekomstbestendig supersnel glasvezelnetwerk. Floris van Lint, woordvoerder van bewonersinitiatief Glasvezel de Wolden, meldt het nog maar eens met nadruk. “Het is nu of nooit. Wij hebben er alles aan gedaan om een glasvezelnetwerk in De Wolden mogelijk te maken. Wacht niet langer, u kunt NU het verschil maken, neem een abonnement! Het moet lukken! “