image
De klus is geklaard. Dijkhuizen, de doorgaande weg in Ruinerwold, is helemaal opnieuw aangekleed. Dankzij de bewoners.

Wat doe je als de racebaan in het dorp is veranderd in een veilige, groene, gebruiksvriendelijke en karakteristieke dorpsstraat? Dan vier je een feestje. Een straatfeest om precies te zijn.

Vertier voor jong en oud

Dat is precies wat de bewoners van Dijkhuizen in Ruinerwold en de rest van het dorp vrijdagavond deden. Vertier voor jong en oud, met het plein voor dorpshuis de Buddingehof als centraal middelpunt. En speciaal voor deze gelegenheid was Dijkhuizen, de doorgaande weg in Ruinerwold, helemaal afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. Gewoon onbezorgd spelen op straat.

Wat de herinrichting van Dijkhuizen zo bijzonder maakt, is dat de bewoners zelf de plannen hebben gemaakt en bij de uitvoering de regie in handen hadden. Burgerparticipatie: de overheid kijkt op afstand toe en ondersteunt daar waar nodig. Het was de bedoeling dat de initiatiefnemers ook zelf het benodigde geld bij elkaar zouden harken, maar dat viel toch wat tegen. En dus leunde het project, financieel gezien, toch voor een groot deel op de gemeente De Wolden.

Herinrichting

Niettemin noemde Jan ten Kate zichzelf een ‘trotse wethouder’. ,,Toen bekend werd dat hier de riolering zou worden vervangen, was dat dé kans om ook de herinrichting door te voeren. Maar het dorp moest het initiatief nemen.’’

Aldus geschiedde en het resultaat is een dorpsstraat, die een volledige metamorfose heeft ondergaan en waar het goed toeven is. Voor hun inspanningen beloonde Ten Kate de leden van de projectgroep met perenbomen. Ruinerwold staat bekend om de perenbomen langs de lange Larijweg. De wethouder kreeg op zijn beurt een grote trommel met snoepjes van het merk Quality Street.

De schoolkinderen van Ruinerwold vervulden een belangrijke rol bij de oplevering van het nieuwe Dijkhuizen. Zij brachten de finishing touch aan. Toen Martin Herskamp, voorzitter van de projectgroep, het seintje gaf, snelden zij zich naar de grote (toen nog lege) bloembakken bij het dorpshuis. In een mum van tijd stonden de bakken vol met kleurige planten.

Aansluitend beleefde Ruinerwold een feestelijke zwoele zomeravond.
Bron en foto: DvhN