Ondernemersplatform De Wolden heeft nog geen definitief standpunt ingenomen ten aanzien van de oprichting van een ondernemersfonds in de gemeente, maar heeft wel de conclusie getrokken dat er momenteel te weinig belangstelling is voor een fonds voor alle vijf ondernemersverenigingen in de gemeente.




Een fonds waaruit ondernemers gezamenlijke kosten betalen, wordt in steeds meer gemeenten opgericht. Het biedt onder meer de mogelijkheid om gezamenlijk zaken als energie, beveiliging van bedrijventerreinen of afvalverwerking in te kopen, wat een kostenvoordeel kan opleveren. Karst Breeuwsma, voorzitter van Ondernemersplatform De Wolden: ’Maar het kan ook besteed worden aan zaken als de secretariële ondersteuning van de ondernemersverenigingen, een digitaal platform waarmee bedrijven beter gevonden worden, meebetalen aan het revitaliseren van bedrijventerreinen of winkelcentra, de zichtbaarheid van agrarische bedrijven vergroten door streekproducten te promoten, scholingsprojecten of het aanvragen van subsidies in groter verband. Daarvoor is vaak een financiële bijdrage nodig.’

De Wijker Handelsvereniging, de Koekanger Middenstandvereniging, Ondernemend Ruinen, Handelsvereniging Ruinerwold en Ondernemersvereniging Zuidwolde zijn, samen met gemeente De Wolden, MKB Noord en LTO Noord, verenigd in Ondernemersplatform De Wolden. Breeuwsma: ‘We hebben onderzocht of een ondernemersfonds in de gemeente kans van slagen heeft en hebben daarom diverse bijeenkomsten gehouden. Daarna hebben de besturen van de ondernemersverenigingen overleg gehad en in de laatste vergadering hebben we de conclusie getrokken dat er voor een ondernemersfonds in de huidige vorm, zo’n 100.000 euro voor de hele gemeente De Wolden, onvoldoende draagvlak is. Een Bedrijven Investeringszone (BIZ) voor sommige dorpen is nog wel een optie.