Emile van der Kruk , 2016 GKVVan 8 t/m 25 september 2016 staat de negende editie van Grensloos Kunst Verkennen gepland. GKV is een kunstroute in de dorpen De Wijk (Drenthe) en IJhorst (Overijssel) en het landschap van het grensriviertje de Reest. Hier wordt sinds 2008 elk jaar in de laatste 3 weken van september kunst getoond die een nadere verkenning meer dan waard is.

Het landschap van de Reest is een prachtig gebied om ontspannen in te wandelen, en om bijvoorbeeld te genieten van de vele ooievaars. Elke donderdag tm zondag is de route te bezoeken van 11.00-17.00 uur. U kunt gaan wandelen of u gaat per fiets . Voor de 25 locaties langs de 8 km van onze kunstroute zijn de 33 deelnemende kunstenaars bekend.

De kunstcommissie is er weer in geslaagd een grote diversiteit van kunstuitingen bij elkaar te brengen. Dit jaar verenigen we kunst en het prachtige landschap van de Reest door middel van “Land Art” op een aantal locaties. Dit zijn kunstwerken, die de kunstenaar op een specifieke plek in het landschap maakt voor een nieuwe beleving van dat landschap. Zo zal Wia Stegeman uit Beilen een installatie maken (met de naam Adem) op een bijzondere locatie in het Reestdal. Eerder maakte zij o.a. in Canada, Griekenland en Israel indrukwekkende land art installaties. Chantal de Wolde uit Zwolle gaat aan de slag bij de Reestbrug. Zij was voorheen ook actief op Oerol. Chantal is een van de twee jonge kunstenaars die dit jaar in opdracht van GKV werken. Maxime van Amersfoort uit Dalfsen is de tweede. Zij tekende een serie houtskoolwerken naar aanleiding van oude foto’s uit De Wijk en IJhorst. Deze tekeningen zijn te zien in de Havezate.

Onder de drieëndertig exposerende kunstenaars uit het hele land zijn er verschillende die in binnen- en buitenland naam hebben gemaakt, zoals beeldhouwer Emile van der Kruk (in de kerk van IJhorst) en tekenaar Robbie Cornelissen, van wie we een animatiefilm kunnen laten zien. Een foto van het beeld ‘Zwaan op boekennest’ van Emile van der Kruk is dit jaar gekozen om als blikvanger voor onze promotie te dienen. En er is een bijzondere expositie van vluchtelingen uit Iran en Eritrea. De relatie taal en kunst is uitgewerkt in een installatie van Els Mondt rond de gedichten van Ria Westerhuis. De namen van alle kunstenaars vindt u op onze website www.grenslooskunstverkennen.nl

De kleurrijke locatieborden zijn van de leerlingen van de basisscholen uit De Wijk en IJhorst. Zij hebben de mooiste ‘Vreemde vogels uit het Reestdal’ gemaakt van klei. De organisatie verwacht dat er veel bezoekers komen genieten en dat zij worden verrast door Grensloos Kunst Verkennen. Ruim honderd vrijwilligers zijn in touw om ook dit jaar weer een kunstroute kunnen organiseren.