Op 1 oktober is het weer Perenpluk dag op de Dokter Larijweg in Ruinerwold. Om 9:00 uur start de veilingmeester met het veilen van de opbrengst van de perenbomen aan de 7 km lange perenlaan. Iedereen die een ‘boom’ gekocht heeft mag daarna beginnen met plukken. Een prachtig schouwspel met emmers, lakens, ladders en slimme pluk-attributen volgt dan.

Vanaf 11 uur zijn er bij verschillende erven kraampjes, kinderspelletjes en workshops waar je aan mee kunt doen. Je kunt op ieder adres starten en met de Heen & Peer, een paardentram en een klassieke gele schoolbus, reis je makkelijk heen en weer tussen de erven.

Bij De Karstenhoeve op nummer 21 zijn demonstraties van oude ambachten te zien. Om 11:00 en ’s middags om 14:00 uur start hier een pluk & wandeltocht onder leiding van een gids. De wandeltocht is ongeveer 6 km en duurt 1,5 uur. Neem een tas of mand mee om kruiden en vruchten die je plukt te bewaren. Deelname aan de wandeltocht is gratis.
Bij de familie Westenbrink op nummer 87 is het feest met live muziek, verse koffie, heerlijke oliebollen en biologische etenswaren en verzorgingsproducten. Bij de Toffe Peer vind je de imkervereniging, lekkere jams en prachtige vachten. In en voor de schuur van de familie Eemten op nummer 100 kun je heerlijk struinen tussen brocante en prachtige kleding. Nico Westenbrink is jarig en trakteert iedere bezoeker op een gratis oliebol.

Bij familie Figeland op nummer 125 staat Coop elk jaar met perenlikeur, hier vind je ook Ruinerwoldse stoofperenjam en echte Drentse wijnen uit Tiendeveen. Helemaal hip en happening zijn de zusjes Figeland met hun Staphorster Stipwerk-caravan.

Op nummer 153 is dit jaar een kindererf. Daar mag iedereen vanaf 11:00 zijn of haar spullen verkopen op de rommelmarkt, er is een springkussen en diverse spelletjes, waaronder peerd-ried’n. ’s Middags om 14:00 uur is er de prijsuitreiking voor de kinderwedstrijden. De onderbouwleerlingen mogen een peer knutselen en de bovenbouwleerlingen een perenplukker bouwen.
Bij Wever en Co, de woonwinkel op nummer 161, tref je Hutte Cosmetics. Dit Drentse bedrijf maakt natuurlijke aroma’s voor in huis en je persoonlijke verzorging. Verder vind je Raakm uit Ruinerwold met sieraden en ander handwerk. Je kunt er terecht voor woonaccessoires en interieuradvies.

Vlak bij Ruinen is het einde van de Larijweg en daar is de zorgboerderij van de familie Morrenhof op nummer 171. Hier bakt Jan Steenbergen zijn biologisch 100% Drents Wagyu rundvlees. Er is honing te koop en vergeet niet om te gaan kijken bij de oude ambachten, zoals mandenmaken en klompen maken.