huis-henk-bulderIn Plan Dunningen 3 in De Wijk wordt nog steeds gebouwd. Hier verrijzen woningen in vele soorten en maten. Bij de zgn. entree aan de Dorpsstraat wordt het Duurzaamste huis van Drenthe gebouwd. Momenteel zijn bouwvakkers bezig met het dak. Eigenaar Henk Bulder schrijft maandelijks een column over de vorderingen.

Alle energie voor onze woning komt van de zon en uit het regenwater. Sterker nog we houden dan nog zo’n 2000 kWh aan energie over waarvan we vanaf 2018 elektrisch gaan rijden. Daarmee is ook onze energiebehoefte voor transport volledig gedekt.

Energie besparen
Door geen mechanisch ventilatiesysteem toe te passen breng je ’s winters geen koude lucht binnen en ’s zomers geen warme lucht. Dat gecombineerd met een extreem goede isolatie maakt dat je ’s winters weinig warmte nodig hebt en ’s zomers geen koeling. De energiebesparing kan nog verder worden bevorderd met passieve verwarming door de zon. Met een Nebia douchesysteem dat 70% op energie en water bespaart, verminder je enerzijds de vraag naar energie en beperk je anderzijds de hoeveelheid vocht die in de woning komt. Alleen ledverlichting en het gebruik van zoveel mogelijk A+++ apparatuur beperkt de vraag naar energie nog verder.

“Het is een manier van verwarmen die zelfs goedkoper is dan gasverwarming.”

Door een uitgekiend systeem van verwarmen wordt er niet alleen energie bespaard, het is een manier van verwarmen die zelfs goedkoper is dan gasverwarming. Fossiele brandstoffen zijn dan niet nodig. We hebben dus geen gasaansluiting. Hierover schrijf ik later meer.

Energie van de zon
Een grote glaspui op het zuiden in combinatie met een groot dakoverstek maakt passieve verwarming door de zon mogelijk. ’s Zomers wanneer de zon hoog staat houd je zo de zonnewarmte buiten en ’s winters laat je hem bij een lage zonnestand juist toe. Met een donkere leisteen vloer zorg je ervoor dat de zonnewarmte dan goed wordt geabsorbeerd.

Met 24 PV zonnepanelen op een naar het zuiden gericht dak met een helling van 30 graden haal je de maximale energieopwekking, zo’n 6000 kWh. Een opdak systeem zorgt er bovendien voor dat het dak ’s zomers minder warm wordt waardoor de behoefte aan koeling nog verder afneemt.

Energie uit regenwater
We installeren een fluisterstille water/water warmtepomp van slechts 3 kW (shoebox) die de energie uit het regenwater haalt. Dat regenwater, met een temperatuur van 10 graden, vangen we op in een ondergrondse tank van 7500 liter. De 10 graden wordt door de warmtepomp opgewaardeerd naar 28 graden in een buffervat van 140 liter. Deze lage temperatuur zorgt ervoor dat de COP van de warmtepomp hoog is (ongeveer 5). COP betekent Coefficiency of Performance, dit is de verhouding tussen de energie (warmte) die de warmtepomp levert en de energie (elektriciteit) die de warmtepomp vraagt. Daardoor is deze manier van verwarmen zelfs goedkoper dan verwarmen met gas. [1 m3 aardgas bevat 9,7 kWh aan energie; bij een COP van 5 heeft de warmtepomp voor diezelfde hoeveelheid energie minder 2 kWh nodig en dat kost dus 40 eurocent tegenover 60 eurocent voor 1 m3 gas.] Het buffervat zorgt er verder voor dat het aantal keren dat de warmtepomp aan en uit schakelt beperkt wordt wat de levensduur ten goede komt.

Vloerverwarming

“Dat levert een aanzienlijke besparing op.”

Het buffervat vormt de warmtebron van de vloerverwarming. De vloerverwarmingsleidingen liggen onder een dunne gietvloer van 3 cm dikte waarop een leisteen tegelvloer ligt. Hierdoor reageert de vloerverwarming nagenoeg net zo snel als een radiatorverwarming. In dat geval kan het warmteaanbod per ruimte met een programmeerbare klokthermostaat snel op de warmtevraag worden aangepast. Dat levert een aanzienlijke besparing op.

Zo staat het in de badkamer en slaapkamer bijvoorbeeld maar twee uur per dag aan. Een infrarood spiegel geeft directe stralingswarmte bij het gebruik van de wastafel. Bijkomend voordeel is dat het nooit beslaat. In de werkkamer, die we weinig gebruiken, is onder het werkblad een infrarood paneel geïnstalleerd dat direct stralingswarmte geeft tijdens het werken. Een vloerverwarming ontbreekt daar om die reden.

Wanneer er niemand thuis is staat de vloerverwarming gewoon uit. Met een smartphone kan die een uur voor thuiskomst worden aangezet zodat het behaaglijk is bij thuiskomst. Op deze manier wordt de warmtebehoefte van de woning geminimaliseerd.

Ventilatie
De organische stoffen (luchtjes) die bij het toiletgebruik en het koken vrijkomen, worden door een recirculatie afzuiging voorzien van plasmamade filters afgebroken tot de basiselementen te weten waterdamp en CO2.

“Een gasdichte vloer en het gebruik van zoveel mogelijk formaldehydevrije plaatmaterialen zorgen ervoor dat er slechts een minimale hoeveelheid gevaarlijke stoffen in de woning komt.”

De kalkhennep wanden zorgen voor de vochtregulatie en voor CO2 opname. Een gasdichte vloer en het gebruik van zoveel mogelijk formaldehydevrije plaatmaterialen zorgen ervoor dat er slechts een minimale hoeveelheid gevaarlijke stoffen in de woning komt. Enkele goed gekozen luchtzuiverende planten nemen die stoffen op.

Elke ruimte is voorzien van een raam dat open kan en er zijn twee daklichten opgenomen. Hierdoor kan er eventueel naar behoefte warmte worden gespuid mochten we door de klimaatverandering te maken krijgen met extreme hittegolven. Indien gewenst kan er dus in elke ruimte frisse lucht worden binnengelaten.

Quooker, inductieplaat en doorstroomverwarmers

In de keuken gebruiken we een Quooker fusion combi voor direct 100 graden water en voor warm water. Een Novy one inductieplaat zorgt voor een energiezuinige manier van koken. Clage doorstroomverwarmers bij douche en wastafel zorgen voor direct warm water zonder warmteverliezen in leidingen.

Meten is weten
We meten minimaal een jaar lang temperatuur, vochtgehalte, CO2 gehalte en fijnstof zowel in de woning als daarbuiten met een Netatmo weerstation. Hierdoor kunnen we volgen wat het effect is van de verschillende weersomstandigheden op het binnenklimaat. We gaan die informatie delen zodat ook anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

Het huis van Henk Bulder maakt nu ook onderdeel uit van de duurzame huizenroute. Zou je graag een kijkje willen nemen? Schrijf je dan hier in en bezoek het huis van Henk op 5 en 12 november!