havezate-ingang1In het najaar van 2014 heeft de Initiatiefgroep op zich genomen, onder auspiciën van de Belangenvereniging in de Wijk en in opdracht van de gemeente De Wolden, de mogelijkheden te onderzoeken van verzelfstandiging van de Havezate. Dit voor zover mogelijk met behoud van de huidige activiteiten. Uitgangscriteria m.b.t. de nieuw te vormen accommodatie zijn laagdrempelig, duurzaam, rendabele exploitatie, draagvlak en eerlijke concurrentieverhoudingen.

Initiatiefgroep heeft informatie verzameld van exploitanten/bestuurders van interessante accommodaties in de wijde regio. Verder is er bij de huidige gebruikers en inwoners van De Wijk informatie ingewonnen via een (digitaal en/of papieren) vragenformulier. Tevens heeft de Initiatiefgroep met vertegenwoordigers van vrijwel alle gebruikers een persoonlijk gesprek gehad.
Er is informatie verkregen van diverse instanties en deskundigen. De onderhoudsstaat is in beeld gebracht en is er gekeken naar duurzame verbouw- en uitbreidingsmogelijkheden. Daarbij is ook de uitstraling van het gebouw punt van aandacht geweest.

Ook zijn de horecaondernemingen in De Wijk en directe omgeving evenals direct omwonenden van de Havezate actief geïnformeerd over mogelijke ontwikkelingen. Met externe partijen is overleg gevoerd over de mogelijkheden voor samenwerking.

Tijdens een eerste bijeenkomst van de klankbordgroep, bestaande uit inwoners van de Wijk, zijn vijf mogelijke bestuursvormen gepresenteerd. Na inventarisatie van de voorkeuren werd door de Initiatiefgroep besloten twee opties nader uit te werken: Stichting met directeur/beheerder en meerdere betaalde krachten en vrijwilligers en Stichting die het pand verhuurt aan zelfstandig ondernemer.

De Initiatiefgroep is van mening dat alleen een scenario waarbij ook inkomsten worden gegenereerd voldoet aan de criteria. Om inkomsten te genereren stelt de Initiatiefgroep verhuur en commerciële horeca voor. Uitgangspunt blijft dat er ruimte moet blijven voor de bestaande maatschappelijke voorzieningen. Daarnaast wil de Initiatiefgroep dat de Havezate een laagdrempelige ontmoetingsplaats wordt, ook voor andere doelgroepen.

In de afgelopen twee jaar zijn er door de Initiatiefgroep diverse overleggen gevoerd, welke echter niet tot overeenstemming hebben geleid met Belangenvereniging en Gemeente over de te volgen koers. Om verder besluitvorming niet te vertragen heeft de Initiatiefgroep besloten haar werkzaamheden te beëindigen. De Initiatiefgroep is echter bereid om in de komende periode bij te dragen aan een duurzame oplossing voor de Havezate.