vrouwen-van-nu1De Culturele commissie van Vrouwen van Nu organiseerde een excursie naar het Tapijtmuseum in Genemuiden. Na ontvangst met een kopje koffie met speculaasbrok werd aan de hand van voorwerpen en een film over de ontwikkeling van de Genemuider vloerbedekkingindustrie verteld.

De in Genemuiden gemaakte vloerbedekking wordt tapijt genoemd. Maar liefst 60 procent van geproduceerd tapijt over de hele wereld komt uit Genemuiden en de laatste jaren wordt er ook veel kunstgras in allerlei kleuren en soorten gemaakt.

Het Tapijtmuseum is opgericht in 1986 en gevestigd in een oud fabriekspand. Door de verhalen en de demonstraties van en door vrijwilligers, kregen we een uitgebreid beeld van de ontwikkeling van het maken van biezenmatten als huisindustrie vanaf de zestiende eeuw tot het fabrieksmatig produceren van kamerbreed synthetisch tapijt in deze tijd. Heel bijzonder en boeiend om de oude weefmachines voor kokos- en sisaltapijt nog in werking te zien. En ook de demonstraties van biezenvlechten en handweeftechnieken voor kokosmatten werden ons getoond door een groep zeer enthousiaste mannen. Matten en karbiezen in de mooiste kleuren met prachtige motieven. Veel vrouwen gingen dan ook met een opgerold matje huiswaarts.