De Vrouwen van Nu, afd. De Wijk hadden hun maandelijkse bijeenkomst op 15 maart in Ontmoetingscentrum De Havezate. De voorzitter kon een goed gevulde zaal welkom heten. In het bijzonder Ursula Muller uit IJhorst, die heeft verteld over haar wandeling door Noord-Amerika.

Na het huishoudelijk gedeelte, waarin aandacht werd gevraagd voor de mooie wandelingen, die de afdelingen van de Vrouwen van Nu in de provincie organiseert en de jaarlijkse provinciale handwerktentoonstelling op 6 en 7 april in Westerbork.

Na de pauze kreeg Ursula Muller het woord. Ze heeft al veel lange wandelingen gemaakt, maar had de wens om de Appalachian trail te lopen. Dit is een tocht van 2.144 miles, ca. 3400 km., van Springer Mountain in Georgia naar Katahdin (het hoogste punt 1000m) in Maine in het Oosten van de USA, door twee nationale parken en acht staatsparken. De trail is opgezet in 1921, was klaar in 1937, de wandelaars worden Hikers genoemd, te verdelen in thru hikers, die de tocht in een keer lopen en section hikers, die de tocht in gedeeltes lopen, zoals Ursula. Onderweg zijn er shelters, zeer eenvoudige trekkershutten, waar men kan overnachten. Overnachten kan in hangmat, shelter, tent, of onder afdak. Ursula en Micha, haar maatje, hebben meest geslapen in hun lichtgewicht tenten. Daar zijn campingplaatsen voor met watervoorziening. Alles wat zij nodig hebben is zeer lichtgewicht en moet in een rugzak mee te nemen zijn. Steeds proviand voor zeven dagen. Daarna weer inkopen doen in supermarktjes in dorpen, net buiten de trail. De proviand moet in de nacht buiten bereik van beren worden gehouden, (bear trap) geen geurstoffen gebruiken, dat trekt beren aan. In dit gebied zijn alleen zwarte beren, de trailnaam van Ursula is Black Bear. Na registratie kun je aan de trail beginnen, Ursula en Micha liepen ca 20 miles per dag, 33 km. De dagindeling moet goed georganiseerd worden, wat betreft eten en slapen.

Het ontbijt: havermout, 12 uurtje warm eten, s ‘avonds vezels en crackers, tussendoor repen en vitamine tabletten, alles snel klaar, zoals rijst, macaroni, aardappelpuree. Ursula en Micha hebben alle soorten weer gehad, sneeuw, regen en zon en onderweg genoten van prachtige vergezichten, bloemen, bomen, insecten en slangen. Ze heeft prachtige foto’s gemaakt. Helaas heeft zij tot haar spijt geen beren gezien. Voorzitter Janny Flik heeft Ursula hartelijk bedankt voor haar prachtige verhaal en de mooie beelden.

De volgende bijeenkomst van de Vrouwen van Nu, afd. De Wijk is op 19 april, ook weer in het Ontmoetingscentrum De Havezate. De heer Jouk Huisman zal een lezing houden over de Amish.