Zondagmiddag moesten KIOS en ZKC’19 onder zeer prettige weersomstandigheden met elkaar uitvechten wie zich de ‘beste van De Wolden’ kan gaan noemen. Voor KIOS stond verder dan dit beetje eer niet meer op het spel. ZKC’19 speelde voor laatste kans op lijfsbehoud in de 1ste klasse. Zou de rode lantaarndrager vandaag verliezen, dan is degradatie een feit. En dat ook nog eens in Ruinerwold.

Dat ZKC’19 voor zijn laatste kans speelde was vooral te merken in de agressiviteit die het vertoonde. Het verdedigede met veel druk en ging de duels hard in. Hard maar fair. Dat was mooi, want KIOS wil daarvoor niet onder doen en ging hierin dan ook vrolijk mee. Echter, de pressie die de Zuidwoldigers gaven, zorgde vaak ook voor vele fouten en overtredingen. En hier wist de Eismann/Ening equipe dan ook goed gebruik van te maken. Tot 4-4 gingen beide ploegen gelijk op, maar vanaf dat punt sloegen de Spekbraanders het eerste gaatje van 2 doelpunten naar gelijk 4 doelpunten 8-4. De rood/zwarten kwamen nog terug naar 8-6, maar KIOS schakelde naar en versnelling hoger. Hier had ZKC’19 moeite mee. KIOS kon hierdoor verder uitlopen naar een ruststand van 17-12.

In de eerste minuut van de tweede helft miste KIOS meteen een strafworp en dat is dan vaak al een inleiding voor een wat wisselvallige helft. Ook in de wedstrijd bleek dat zo te zijn. KIOS bleef in het begin de bovenliggende partij. Het verschil werd niet kleiner, maar de Ruunerwoldigers konden maar niet definitieve nekslag geven aan ZKC’19. Via 18-12 werd de voorsprong met 23-19 gehalveerd. Nog geen vuiltje aan de lucht, maar ZKC’19 ging voor alles of niets. Nog 1 keer aanzetten om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Het siert de jonge ploeg uit Zuidwolde. De strijd worp zijn vruchten af en de ontlading was groot toen het op 23-23 gelijk kwam. KIOS liet zien dat het een volwassen ploeg is en niet gauw in paniek raakt. Het bleef de dans gewoon leiden. Frank Wagter en Ernst Kuik kwamen binnen de lijnen voor Rogier Nijdam en Patrick Roelevink. Beide zorgden voor nieuw elan en KIOS kwam weer op een 25-23 voorsprong. ZKC’19 rechtte nogmaals de rug en kwam op een 25-25 gelijke hoogte. De laatste minuten braken aan en het publiek ging maar een goed zitten voor een zinderend einde. KIOS kwam tot 3 maal toe op voorsprong en vlak voor tijd scoorde Janneke de Lange de 28-27 met nog 2 minuten te gaan. ZKC’19 kreeg tot 3 maal toe de kans om de gelijkmaker te scoren, maar wist al deze 3 aanvallen niet goed op te zetten. De spanning zal de overhand hebben gehad. Eindstand 28-27

KIOS wint ook deze derby en dit zal, voor in ieder geval volgend seizoen, de laatste zijn. ZKC’19 moet, helaas, afscheid nemen van de 1ste klasse. Maar met deze jonge ploeg en wat ze vandaag lieten zien, zal het kwestie van tijd zijn voor het weer terug is op het huidige niveau.
Voor KIOS rest volgende week nog het treffen met Wez Handich in Rottevalle. Gister was is in ieder geval het publiek de grote winnaar in deze mooie laatste thuiswedstrijd van de Spe