Wie de laatste tijd een tochtje langs de begraafplaats in De Wijk heeft gemaakt, heeft er de nodige bedrijvigheid kunnen zien. Er wordt druk gewerkt in het witte rietgedekte pandje. Op 6 juli heeft de gemeente het verkocht aan Gerda Habes Uitvaartzorg. Na de zomer zullen de deuren opengaan en kunnen overledenen in het huisje worden opgebaard in een intieme, huiselijke sfeer. Ook is het mogelijk om hier diensten te houden voor gezelschappen tot ongeveer 35 personen, condoleances kunnen worden verzorgd of families ontvangen na een begrafenis. Iedereen kan de ruimte huren, ongeacht welke onderneming de uitvaart verzorgt.

In 1964 is het lieflijke gebouwtje op de begraafplaats neergezet om als aula te dienen. Slechts enkele malen werd het gebruikt. De inrichting werd als sober en kil ervaren, horend bij de ideeën van die tijd. Daarbij was het toen gebruikelijk dat uitvaarten, veelal begrafenissen, druk bezocht werden. Het formaat van de aula was niet toereikend voor grote groepen. Voor de gemeente was het niet rendabel om de functie te laten bestaan en de laatste ongeveer 20 jaar werd het gebruikt als opslagruimte van materialen en als kleed- en wachtruimte voor de begraafplaatsbeheerder. In februari van dit jaar is er door de gemeente een nieuw huisje neergezet op de plaats van een klein schuurtje, om de begraafplaatsbeheerder zijn nieuwe onderkomen te geven. Het verzoek van Gerda Habes aan de gemeente, om onder haar vleugels het pand zijn oude functie terug te geven, werd unaniem door de gemeenteraad toegejuicht.

In De Wijk/ IJhorst en omgeving blijkt er vraag te zijn naar de mogelijkheid om overledenen op te baren. Als er niet gekozen wordt voor een thuisopbaring, moet er tot nu toe uitgeweken worden naar Meppel. Voor velen is dit letterlijk en figuurlijk een brug te ver. Met de heropening van dit karakteristieke pand wordt in een behoefte voorzien.

De komende tijd zal er druk gewerkt worden om dit te realiseren. Het karakteristieke pand blijft aan de buitenzijde onaangetast. Aan de binnenkant wordt echter flink huisgehouden.
Wanden worden gesloopt, douche en toilet worden weggehaald om ruimte te creëren voor een royaal toilet en elektriciteit wordt vernieuwd.

De sfeer aan de binnenzijde zal compleet veranderen. Het zal worden ingericht als een gezellige woonkamer, waar je samen kunt zijn rondom de overledene. In de keuken staan alle benodigdheden om koffie en thee te zetten. Eigen spulletjes kunnen worden meegenomen, die belangrijk zijn voor de familie en een eigen sfeer te creëren. Er staat een geluidsinstallatie, zodat ook in de muziek de eigen stijl terug te vinden is tijdens de bezoeken. De familie van de overledene krijgt een sleutel van het pand, zodat zij er dag en nacht terecht kunnen.

Als u de vorderingen wil gadeslaan, kunt u gerust even naar binnen lopen. Na de zomer zal het pand feestelijk geopend worden en het Huis van Afscheid officieel zijn nieuwe naam: De Wijker Hof ontvangen.