De theatertour van Dikke Reint staat aan de vooravond van een nieuw seizoen met dit keer onder andere een voorstelling ‘By Night’ en twee dinertours. De toneelgroep die al jaren meespeelt, is echter wel eens toe aan een nieuwe uitdaging.

‘We zijn bezig om een sponsor voor een nieuw stuk te vinden. Het is nog steeds leuk hoor, maar we willen wel verder, met iets anders komen’, aldus speler Joop Postenhoven, die al heel wat jaren Alfred de doodgraver speelt. ‘Sommige mensen zijn al wel twee keer geweest en we vragen ons wel eens af hoe lang Dikke Reint nog houdbaar is.’

Het sponsorgeld is onder meer bedoeld om een nieuw stuk te laten schrijven, misschien moeten we wel aan crowdfunding doen’, mijmert Postenhoven. ‘Het zou wel weer zoiets als dit moeten worden’, vult Jurjen Hooghiemstra aan, die op het organisatorische vlak zijn steentje aan het rijdende theater bijdraagt. Voor het zover is, staan weer zes voorstellingen gepland, ook al was vorig jaar duidelijk aangegeven dat er geen vervolg zou komen. Toch bleek de belangstelling ook toen weer overweldigend, reden genoeg om nu tweemaal een dinertour te doen, waarbij niet geëindigd wordt op een picknickkleedje bij Dickninge, maar aan de dis bij de Havixhorst, ooit ook de woning van Dikke Reint Baron de Vos van Steenwijk.

Vorig jaar bedachten we dat we er wat omheen moesten verzinnen, dat werd de By Nighttour, waarbij het helemaal donker is bij de laatste scène. Deze voorstelling wordt ook pas in augustus gehouden’, aldus Hooghiemstra. ‘Minstens de helft van de scènes speelt zich in de schemering af, met wat leuke verlichting wordt elke locatie weer anders’, belooft hij. Daar past ook een bittergarnituur met een borrel bij, waarvoor Jan Bouwman van Het Vergulde Ros zorgt. De twee dinertours duren een paar uur langer dan de normale voorstellingen, omdat ruim de tijd wordt genomen om te eten. ‘Maar het is heel bijzonder. Mensen lopen mooi door elkaar heen en oorspronkelijke groepjes vallen uit elkaar, iedereen praat met iedereen’, weet Hooghiemstra uit ervaring. ‘We hopen die dinertours allebei vol te krijgen. Vorig jaar was die ene dinertour tot onze verrassing als eerste volgeboekt.’ Het leverde bijzondere situaties op van soep eten in het weiland en het hoofdgerecht bij Het Vergulde Ros. De slotscène is op de binnenplaats bij de Havixhorst, waarna iedereen naar binnen (of bij mooi weer buiten) het dessert nuttigt.

‘Dat is een heel andere setting dan Het Vergulde Ros, maar ja, Dikke Reint stond ook in twee werelden.’ Ook dit jaar zijn de spelers dezelfde als 2016, dat betekent dat Ken Besuijen de rol van de baron weer op zich neemt. Frans Stapel is Jans Mennink, Janine Mos speelt Trijntje Stokvis en Ria Westerhuis of Hennie Batterink is Vrouw Alie.

De voorstellingen zijn dit seizoen op vrijdag 14 juli (19.00 uur), zaterdag 15 juli (16.00 uur, dinertour), vrijdag 21 juli (19.00 uur), zaterdag 22 juli (14.00 uur), vrijdag 18 augustus (19.30 uur By Night) en zaterdag 19 augustus (16.00 uur, dinertour). Info en reservering: dikkereint.nl
Bron: Artizzl Media/Peter Nefkens