Vrijdag 6 oktober wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. In Zuidwolde, Ruinen en De Wijk lezen Rik, Sophie, Fleur, Luca en Ine voor aan ouderen. De ouderen kunnen dan genieten van het Voorleeslunchverhaal van Vonne van der Meer of andere verhalen.


Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen we hiermee laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met onze deelname aan de Voorleeslunch benadrukt de bibliotheek haar belangrijke rol in het sociale domein.

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. De Nationale Voorleeslunch laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.
In het kader van de campagne ‘Lees met andermans ogen’, die in september van start is gegaan, roept de Leescoalitie dit jaar met name kinderen en jongeren op om voor te lezen aan ouderen. En om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan. Over het verhaal dat is voorgelezen, maar ook over andere zaken die hen bezig houden. Zo laten we samen zien hoe verbindend verhalen zijn.

De Voorleeslunches worden georganiseerd door bibliotheken De Wolden in samenwerking met het Tonckenshuys en de Zantingehof in Zuidwolde, Dunninghe in De Wijk, en ’t Neie Punt in Ruinen.
De Voorleeslunches in de Zantingehof en het Tonckenshuys in Zuidwolde zijn speciaal voor bewoners en daarom besloten.

Aan de Voorleeslunch in Dunninghe in De Wijk kunnen ook ouderen die niet in Dunninghe wonen deelnemen. Hetzelfde geldt voor de Voorleeslunch in ’t Neie Punt in Ruinen. Deelname is gratis, maar men moet zich wel aanmelden bij respectievelijk Bibliotheek De Wijk via info@bibliotheekdewijk.nl of 088-0128290 of Bibliotheek Ruinen via info@bibliotheekruinen.nl of 088-0128444.
Wethouder Mirjam Pauwels komt luisteren naar het voorleesverhaal in De Wijk. De Voorleeslunches in Zuidwolde worden gesponsord door Plus van Tongeren. Coop Dunnink sponsort de Voorleeslunch in De Wijk. Dorpshuis ’t Neie Punt en Welzijn de Wolden organiseren in Ruinen mee.

Tijdens de ‘Dag van de ouderen’ in de Molenhoeve in Echten zijn bibliotheken De Wolden ook vertegenwoordigd met een informatiestand en afgeschreven boeken. De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum en de Vereniging Openbare Bibliotheken.