Na bijna 30 jaar komt er een einde aan vuurwerkverkoop bij ‘De Vuurwerkgigant’ in de Wijk. Martin Wolf vertelt waarom dat zo is. ‘Op 30 december 1989 verkochten we voor het eerst vuurwerk. Verkoop vanuit de garage en opslag in het oude kolenhok. Toen we 31 december ’s avonds om 21.00 uur alles hadden opgeruimd bleek de stekker van de verlengsnoer vast gesmolten in het stopcontact!

Heel veilig was het allemaal niet, klanten liepen tussen het vuurwerk door en konden alles zelf pakken. Vuurwerkverkoop bleek lucratief en we bouwden een “echte” bunker. In 1990 verkochten we vanuit de bijkeuken waar die bunker tegen aangebouwd was. Dit was al een stuk beter. Klanten konden het vuurwerk wel zien maar niet zelf aanraken. ’s Morgens vroeg om 07.00 uur stonden er al rijen jongens te wachten tot we eindelijk open gingen. De hele dag werd er vuurwerk afgestoken voor de winkel. Op 1 januari was alles rood. Af en toe kwam de politie langs en die at een oliebolletje mee. De verkoop groeide en het vuurwerk werd steeds mooier. De Diamand Collectie van Schuurmans vuurwerk tilde midden jaren 90 de standaard omhoog door met kwalitatief heel goed maar ook veel duurder vuurwerk te komen. De jaren daarna bleef de verkoop van dit vuurwerk toenemen’.

Het hoogtepunt was de millenniumwisseling. We mochten inmiddels drie dagen verkopen i.p.v. twee en er was paniek in Nederland omdat mogelijk het vuurwerk uitverkocht zou raken. De eerste verkoopdag was enorm, rijen mensen voor de deur van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Tweede dag net zo. Vuurwerkhandelaren belden onafgebroken met elkaar. Waar was nog voorraad en wat was er nog? Aan het einde van de tweede dag waren wij bijna uitverkocht. We konden nog een partij kopen in Drachten maar dat was heel veel en we hadden geen zin om met een hele grote voorraad onbekend vuurwerk te blijven zitten. Daar kwam nog bij dat er ‘Happy Millennium’ op stond. Een collega in Groningen nam de gok wel. De derde dag, we hadden extra mensen ingezet, want normaal gesproken haalden we de derde dag evenveel omzet binnen als dag een en twee bij elkaar. In dit bijzondere jaar niet. De derde dag kwamen er nauwelijks klanten. In de media werd geroepen dat er nergens meer vuurwerk te krijgen was. Onze collega’s in Groningen hebben nog jaren vuurwerk in de bunker gehad met daarop ‘Happy Millennium’!

Op 13 mei 2000 ging het mis in Enschede. We hadden inmiddels een tweede bunker ondergronds en deze werd direct verboden. We moesten een nieuwe bunker bouwen. Zo gezegd zo gedaan.
Rekening houdend met het feit dat het nooit zo druk kon worden als het millennium feest werden we verrast. Met de komst van de Euro in 2001 wilden veel mensen nog even van de guldens af want de verkoop overtrof die van het jaar ervoor nog weer ruimschoots. Dit keer zonder paniek, iedereen was druk met de euro. Toen begon een nieuwe periode, gebaseerd op angst voor wat er allemaal mis kan gaan. Eerste nieuwe regel, bunkers moesten worden voorzien van dubbele deuren. Een jaar later, er moest een sprinkler installatie in alle ruimtes komen, die moest worden gekeurd en er moest een programma van eisen bij worden gemaakt. Alles net weer klaar moest er een brand meldt centrale komen die werd aangestuurd dor de sprinkler. Ook net klaar moesten de kabels worden vervangen want deze voldeden niet aan de eisen. Klaar met de kabels bleek de mantelbuis niet bestand tegen de druk en hitte bij een explosie. Ook weer “laten doen” want je mocht niks zelf doen. Toen moest de sprinklerpompinstallatie ook nog brandvrij worden weg gebouwd. Onduidelijkheid over hoe het allemaal moest voerde de boventoon en ieder jaar kwam er wel weer een regeltje bij wat dan tevens bakken met geld kostte.

Inmiddels is de woning van waaruit de verkoop plaats vond verhuurd en daarom moest de verkoopruimte worden verplaatst. Aangezien alle apparatuur goedgekeurd en wel voor handen is leek dit een formaliteit. Niet dus. Verplaatsing van de sprinkler en brand meld centrale door gecertificeerde bedrijven. Keuring, herkeuring en aanpassing/vernieuwing van het Programma van eisen. Met op de achtergrond de discussie over de verkoop van consumentenvuurwerk. Het heeft ons doen besluiten ermee te stoppen. Het was een prachtige tijd. We hebben heel veel mensen over de vloer gehad, heel veel gelachen, goede doelen gesteund en acties gesponsord.

Na 30 jaarwisselingen ’s avond om 22.00 uur uitgeteld neer te ploffen op de bank lijkt het ons ook wel lekker om een keer gewoon om 20.00 uur gedoucht en wel klaar te zitten voor de jaarwisseling. Wij willen iedereen die op wat voor manier dan ook iets heeft bijgedragen aan ‘de Vuurwerkgigant’ Heel hartelijk danken. En we wensen iedereen alvast een prettige jaarwisseling!

Martin en Paulien Wolf
Jan Wolf sr.
Jan Wolf jr.
Paul en Kim.

Archieffoto’s BS