preventietruck-politie-1aHet aantal woninginbraken in Noord-Nederland is de afgelopen twee jaar gedaald. In deze periode heeft de politie Noord-Nederland in samenwerking met het Openbaar Ministerie fors ingezet op het opsporen en aanhouden van woninginbrekers.

De buurtpreventieteams – waarbij inwoners zelf de buurt bewaken – werpen hun vruchten af. Ook probeert men door het geven van voorlichting inwoners bewust te maken van het inbraakrisico. Hiervoor trekt de politie met een speciale truck de provincie door. De preventietruck is een wapen van politie en de gemeenten in Noord-Nederland. Het voertuig wordt gebruikt om mensen op een laagdrempelige wijze informatie en tips te geven.

Preventietruck tijdens de weekmarkt in de Wijk
Vrijdagmiddag 1 december van 13.00 tot 17.00 uur staat deze preventietruck op de parkeerplaats bij de Coop supermarkt in de Wijk. Behalve vertegenwoordigers van de gemeente en de politie is ook een deskundige op het gebied van hang- en sluitwerk aanwezig.

Wat is er te zien?
Op een groot scherm worden filmpjes vertoond over de wijze waarop inbrekers te werk gaan en wat bewoners zelf kunnen doen om inbraken te voorkomen of minder gemakkelijk te maken. Bij de Preventietruck is ook een kozijn met meerdere sloten om te demonstreren hoe eenvoudig het is om bij iemand binnen te komen als het hang- en sluitwerk niet goed is. Ook zijn er demonstraties over ‘flipperen, hengelen en cilindertrekken’.

De politie geeft advies om de woning beter te beschermen tegen inbraken en er zijn in de truck diverse folders over dit onderwerp. Verder is er informatie beschikbaar over Burgernet en het opzetten van een WhatsApp-groep als buurtpreventie.

Tot ziens op 1 december in de Wijk!