Riestebloazers (2)AAan het begin van de Adventstijd, die zondag 3 Dec begint, hoor je als je goed luistert weer de geluiden van de Midwinterhoorns aan de oevers van de Reest. Elke woensdagavond in het Reestdal-landschap vanaf 19.00 uur ter hoogte van de Reestbrug en op de begraafplaats en zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur bij de Wieker Meule in De Wijk kun je de Rieste-Blaozers tegenkomen en zeker horen. De gehele adventsperiode t/m drie Koningen 7 Jan 2018 zullen zij blazen om het kwade te verjagen en het nieuwe, het goede aan te roepen.

De Rieste-Blaozers zijn nu ruim vijf jaar bezig in De Wijk en IJhorst en maken op menig evenement hun opwachting. Het begint dit seizoen weer met de kuiertocht in Zuidwolde en Tweede Kerstdag tijdens de Kerstwandeling in De Wijk en omgeving zult u ze ook tegenkomen. Waar ze op de route tevens een demo gegeven hoe de Midwinterhoorns worden gemaakt. Tussendoor zullen ze ook nog op andere evenementen of dagen hun opwachting maken. De agenda begint al lekker vol te lopen. Zo is dit jaar ‘de Ode aan’ een bijzondere editie op 9 dec in Oldendiever nabij de molen. Het is namelijk 25 jaar geleden begonnen met Peter en Roelie Kuiper. Die als ware vaandeldragers van deze oude ambacht zijn begonnen met blazen en het vertellen van het verhaal achter de midwinterhoorn.

Eigenlijk mogen we elke dag blazen naar believen, en natuurlijk gaat er weer een delegatie naar het ‘afblaozen’ (einde seizoen) in Diever 6 Jan 2018. Voor diegene het leuk lijkt om ook te gaan blazen en aan te sluiten bij onze groep is van harte welkom en een hoorn is evt. voorradig. Omdat het eigenlijk een zo korte periode betreft van blazen, en er aanvragen tussendoor komen kunt u het beste de Rieste-Blaozers volgen op Facebook of Twitter om de meest actuele agenda te volgen, mocht u ze willen treffen, ook een kleine boodschap,reactie of foto`s die u maakt kunt u hier achterlaten en wordt zeer gewaardeerd.

Mocht u vragen hebben over de geschiedenis, het blazen, of het maken van een Midwinterhoorn De Rieste-blaozers zullen zeker ook tijdens het blazen u altijd graag van een antwoord voorzien…….graag tot ziens ‘aan de oevers van de Reest’.

Midwinterhoornblazen, “men dompelt de hoorn onder in het water (put) de heilige doop je blaast daarna met je adem (is geest) nieuw leven in dood hout”