Ruinerwold Onderneemt heeft donderdagavond een bedrijfsbezoek gebracht aan Koetsier Vleeswaren in Ruinerwold. Eigenaren Bert en Jannes Koetsier vertelden hier gepassioneerd en bevlogen over hun vak. Eigenlijk was het tweeledig deze avond, want ook ondernemer Henri Kwant kreeg eerst de gelegenheid om een presentatie te verzorgen over Ekocups.nl Dit bedrijf produceert full colour kartonnen gedrukte bekers voor de zakelijke markt.


De ondernemer uit Koekange gelooft sterk in de communicatie op kartonnen bekers. ‘De kracht van het concept van ekocups.nl is dat we snel en efficiënt kunnen reageren op de vraag in de markt tegen zeer concurrerende prijzen’.

Daarna was het de beurt aan de gastheer. Koetsier Vleeswaren begon in 1927 aan de Havelterweg als dorpsslager met de worst en vleeswarenproductie. Sinds 1994 is het familiebedrijf gevestigd in een hypermodern onderkomen van 2500 m2 op het Industrieterrein van Ruinerwold. Waar 1400 ton vlees per jaar wordt verwerkt. Bij het bedrijf zijn 25 personen werkzaam zijn. Ondanks dat er gebruik gemaakt wordt van modernste productiemiddelen draait het nog altijd om authenticiteit en vakmanschap. ‘Vaklieden kunnen we altijd gebruiken hier’. Betrouwbaarheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel. Daarmee werden het bedrijf bij diverse vak- wedstrijden onderscheiden met gouden bekroningen.

‘Zelf slachten zoals vroeger is er tegenwoordig niet meer bij. Alles wat we nodig zijn wordt aangeleverd en door bewerkt en verwerkt’. Er wordt geleverd aan grossiers, groothandels en supermarkten zoals o.a. Coop, Aldi, AH en Lidl. Ook de befaamde knakworst is nieuw leven ingeblazen middels ‘De Man van de Knakworst’. Bert Koetsier heeft deze ‘knakker’ opnieuw samengesteld uit een mix van verse vleesgrondstoffen en een uitgekiend kruidenpakket. In de hal van het bedrijf konden de ongeveer zestig aanwezigen zien hoe dat gebeurt door de worst op traditionele wijze te roken op beukenhout. ‘En een goede knakworst moet inderdaad dat knakgeluid opleveren bij het breken’.

Hoewel er donderdagavond geen productie werd gedraaid kregen de aanwezigen toch een goed beeld bij het bedrijfsproces. Hygiëne staat daarbij voorop. Ook dit jaar ontving Koetsier Vleeswaren het ‘Higher Level’ predicaat voor de IFS certificering.

In de vernieuwde inpakafdeling wordt alles via een aantal lijnen verpakt en gelabeld. Na een strenge eindcontrole wordt het opgeslagen in het koelhuis en is het klaar voor distributie. Uiteraard mocht er na afloop nog even geproefd worden. Al met al een bijzonder interessante avond achter de schermen bij een bedrijf dat normaal gesproken geen bezoekers over de vloer krijgt. Bij Café ’t Wold werd de netwerk bijeenkomst afgesloten met een drankje.

Foto’s Benny Spin