De Vrouwen van Nu Oosteinde zijn 27 november naar Genemuiden geweest. Ze vertrokken middags naar Genemuiden waar ze om 13.30 uur werden verwacht in het tapijtmuseum. Bij aankomst gingen ze met de trap of lift naar de ontvangstruimte, waar werd begonnen met koffie of thee en Genemuider Brok.

Daarna kregen ze uitleg door de voorbeelden die op de tafels lagen, zoals biezen, kokos, sisal en verschillende soorten, vloerbedekking, kunstgras en het nieuwste product een wielkast voor de auto. De eerste producten zijn natuurlijk, de tweede zijn kunstvezels. Als afsluiting van het verhaal kregen ze een film te zien over het oogsten van de biezen, deze groeiden in de Zuiderzee in de slik door de invloeden van en eb en vloed, maar nu het een meer is en zonder getijden, zijn de velden met biezen helemaal verdwenen.

Ook lieten ze zien over der verwerking van de biezen matten en hoe ze vloerbedekking machinaal maakten met verschillende onderlagen. Na de film gingen de dames een etage lager, naar de biezenafdeling, wat je er allemaal van kan maken. Dit lag allemaal uitgestald, vloerkleden, vloerbedekking, pantoffels ,tassen en ,onderzetters, enz.. Daarna gingen ze naar de handwerkafdeling, waar ze aan het biezen vlechten waren, deze mensen kunnen dit erg snel. Hoe de biezen matten werden gemaakt, zowel grote en kleine. Ook hoe ze werden afgewerkt lieten ze zien. En een kokosmat in verschillende patronen en hoe je die vervolgens afwerkte.

Ook maken ze er tassen in verschillende patronen, waarvan enkele dames er een hebben gekocht. Als laatste ging het gezelschap naar de machineafdeling, waar ze een demonstratie kregen. Ze lieten zien hoe deze matten en traplopers vroeger op verschillende oude machines en manieren werden gemaakt.

‘Ik kan me voorstellen dat ze vroeger allemaal lawaaidoof zijn geworden, wat een herrie zeg! Maar wel heel mooi en interessant om naar te kijken’ aldus een van de dames. Na afloop werden de vrijwilligers bedankt voor de uitleg en inzet, want het museum draait op vrijwilligers. Met een goed gevoel keerden het gezelschap weer huiswaarts.