Tijdens het hardlopen afval rapen, dat heet met een mooi woord ‘ploggen’. Het is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka’ dat rapen betekent en joggen. Ook in Nederland wordt deze vorm van hardlopen steeds populairder.

Samen ploggen in eigen gemeente
In de eerste week van april gaan we ook ploggen in De Wolden en Hoogeveen.
Maar je hoeft niet hard te lopen! Iedereen die wandelt, fietst, paardrijdt, hardloopt, de hond uitlaat, kortom iedereen die buiten komt ziet wel eens zwerfafval langs de wegen liggen. Je ergert je er aan, maar toch lopen we meestal door zonder het op te ruimen. Wandelen, hardlopen, fietsen, paardrijden of de hond uitlaten; je doet het om buiten te zijn en om in beweging te zijn. Waarom zou je eigenlijk niet gelijk zwerfafval opruimen? Je beweegt nog meer door het oprapen, wat goed is voor je gezondheid. En de omgeving waarin je beweegt gaat er ook nog eens veel beter uit zien. Bovendien doe je het in deze vorm samen met andere mensen.

Doe ook mee
We willen zo’n groot mogelijk gebied schoon krijgen van zwerfafval. Een groot aantal loopgroepen in de beide gemeenten willen mee doen. Maar je hoeft niet lid te zijn van een loopgroep om mee te doen. Iedereen kan zich aanmelden en aansluiten aan een bestaande loopgroep, wandelgroep of nieuw op te richten ‘ploggroep’. Je hoeft je alleen maar aan te melden.
De gemeenten leveren materialen zoals werkhandschoen, zakken en veiligheidsvestjes en zorgen dat het opgeraapte afval wordt opgehaald.

Meldt je aan
Initiatiefnemer Peter Berendse uit Ruinen heeft samen met een aantal enthousiaste loopgroepen de organisatie van het ploggen op zich genomen. Je kan je als loopgroep, wandelgroep, sportvereniging, school maar ook als particulier aanmelden. Doe dit voor 15 maart via e-mailadres: ploggenindrenthe@gmail.com. In die aanmelding graag vermelden: contactpersoon, aantal deelnemers, welke dag tussen 1 en 7 april jullie gaan lopen en het contactadres i.v.m. aanleveren materialen en ophalen geraapt zwerfafval.

Reestrunners
De loopgroep Reestrunners doet ook mee aan opruimen van afval in De Wijk en omgeving. Op 3 april gaat dit ‘Ploggen’ gebeuren in De Wijk, als er verenigingen of liefhebbers /enthousiastelingen zijn, dan kunnen die zich opgeven via wbrinkman@hotmail.nl