Eind vorig jaar heeft Filip Visser uit de Wijk op zijn mountainbike de Muskathlon in Indonesië volbracht en daarmee net iets meer dan het streefbedrag van € 10.000,- opgehaald. Samen met zo’n 75 andere sportievelingen haalden ze bijna € 620.000,- op waarvan 348 gesponsorde kinderen. De fondsen gaan naar moeders, baby’s en kinderen die door de organisatie Compassion worden ondersteund.

“Dit avontuur heeft mijn ogen geopend en mijn leven veranderd.” vertelt de 42 jarige De Wijker. “Tijdens dit twaalf dagen durende avontuur heb ik de armoede recht in de ogen gekeken. Ik heb vervalen gehoord van tieners die misbruikt en verkracht zijn. Tijdens huisbezoeken zie je dingen die je niet wilt zien. Hartverscheurend. Moeders die geen tijd hebben voor hun kinderen omdat ze meer dan 100 uur per week werken en daarmee slecht € 15,- verdienen, zijn geen uitzondering. Armoede is als een stad zonder muren: Iedereen kan er zo in en uit lopen.”
Tijdens de reis heeft Visser ook zijn sponsorkindje Nona bezocht. In een klein hutje met gaten in de muren en het dak leeft ze daar met haar twee broertjes en haar ouders. “Dit bezoek was één van de hoogtepunten van het Muskathlon avontuur. Het bamboe huisje was aan alle kanten lek, vies en muf. Maar de ogen van het gezin straalden! Ik heb mogen ervaren wat voor verschil het maakt wanneer een kind wordt opgenomen in een Compassion project en een sponsor vindt. Voor een klein bedrag per maand geef je niet alleen jouw sponsorkind een toekomst maar het hele gezin. Dit werkt door van generatie op generatie. Mensen krijgen weer hoop. Alle ouders die ik gesproken heb wensen dat hun kinderen een hoopvolle toekomst krijgen.” vertelt Visser.
Het sponsorkindje Nona is één van de 2 miljoen kinderen die via Compassion een sponsor hebben. Via het unieke kindsponsorprogramma krijgen kinderen in armoede hulp op elk gebied van hun leven: hun hart, verstand, lichaam en geest. Zo kunnen zij werkelijk uit armoede komen.

Tijdens de voorlaatste dag van de reis was de Muskathlon zelf. In de zinderende hitte en hoge luchtvochtigheid werd de uiteindelijke fysieke prestatie geleverd. “Het was zwaar maar zeer de moeite waard om hier een jaar voor apart te zetten. Het is fantastisch om zelf een fysieke strijd te leveren. Het eiland Sumba wist niet wat ze overkwam toen een kolonne van 75 (hard)lopers en mountainbikers onder politie en militaire begeleiding langs hun huizen kwam. Die maffe Nederlanders in hun rode shirts zullen ze ongetwijfeld hun leven lang niet mee vergeten.” aldus de mountainbiker.

De 4e Musketier is in 2012 begonnen met het organiseren van Muskathlons. Ondertussen zijn er 31 Muskathlons in 16 verschillende landen geweest. Daarmee hebben 1.823 internationale atleten voor € 16.462.349,- aan donaties gezorgd. “Ik verwacht dat ik vaker een Muskathlon ga doen. Je inzetten voor anderen geeft pas echte voldoening. Maar eerst ga ik me focussen op andere belangrijke dingen. Ik wil iedereen bedanken voor de steun op wat voor gebeid dan ook. Jouw bijdrage maakt het verschil in mensenlevens.”