De stijging van de levensverwachting is een wereldwijde trend. Mensen worden ouder dan vroeger en dat is een feit waar waarschijnlijk niet snel iets aan zal veranderen. Omdat de bevolking ouder wordt is het van groot belang om jong van geest te blijven, zelfs op hoge leeftijd, zodat men ook na de 60 van een goede levenskwaliteit kan genieten.

Hoe kunnen senioren hun geest jong houden? Op die vraag is meer dan één antwoord te geven want er zijn verschillende activiteiten die ouderen kunnen doen om de hersenen in vorm te houden en de symptomen van veroudering te vertragen.

Fysieke training is een geweldige manier om voor een betere levenskwaliteit te zorgen en het helpt ook om de hersenen in goede conditie te houden, dat beweren onderzoekers Arthur Kramer en Kirk Erickson, die in 2008 ontdekten dat aerobe activiteit de hersenfuncties verbetert. Lichaamsbeweging zorgt voor het beter functioneren van de delen van de hersenen die van invloed zijn op taakuitvoering, planning en probleemoplossing.

“Aeroob lopen, fietsen (ook op een stationaire fiets) of zwemmen, alles wat je hartslag op 65 procent van zijn capaciteit of hoger brengt gedurende 30 minuten schijnt neuroprotectief te zijn, wat betekent dat het je hersenen beschermt en de kansen op het krijgen van andere ziekten ook zal verkleinen”, zegt Kramer.

Volgens Kramer verbetert lichaamsbeweging de neuroplasticiteit van de hersenen en dit beïnvloedt direct het vermogen van de hersenen om nieuwe neurale verbindingen te maken. Het verbetert ook het vermogen om prikkels op te wekken en te leren. Dat zijn allemaal dingen die goed zijn voor het voorkomen van problemen zoals de ziekte van Alzheimer, beroertes en andere gezondheidsproblemen.
Een nieuwe taal leren is ook een uitstekende idee om een gezonde geest te stimuleren. “Ons brein veroudert net zoals wij, maar het is mogelijk om de gezondheid van de hersenen te verbeteren en de gevolgen van veroudering te verminderen door het uit te dagen. Een nieuwe taal leren is een van de beste manieren om dat te doen. Naast taalcursussen in buurthuizen zijn er ook online taallessen en audioboeken beschikbaar voor bruikleen bij bibliotheken “, zo meldt de website Super Carers.

Volgens een onderzoek van de Spaanse universiteit van Pompeu Fabra zijn meertalige mensen beter in het observeren van wat er om hen heen gebeurt omdat ze gemakkelijker waarnemen wat relevant is en wat niet. “In de studie werden meertalige en eentalige mensen vergelijken en de eerste groep had duidelijk een voorsprong. Het is ook niet voor niets dat beroemde detectives uit de literaire fictie zoals Sherlock Holmes en Hercule Poirot bekwame taalkundigen zijn”, meldt de website Eton Institute.

Bij ouderen die slechts één taal spreken ontstaan de eerste tekenen van dementie op 71,4 jaar. Bij ouderen die twee of meer talen spreken is dat gemiddeld vanaf 75,5 jaar.
Constant activiteiten uitvoeren waarbij je de hersenen nodig hebt, is ook een zeer goede optie om het brein gezond te houden. Een onderzoek van Robert Wilson bestudeerde gedurende vijf jaar meer dan 700 senioren. Oudere mensen die meededen aan activiteiten zoals schaken, spelletjes en andere algemene activiteiten, zoals het lezen van de krant, hadden minder kans op dementie of de ziekte van Alzheimer.

Poker behoort tot de lijst van bezigheden die goed zijn voor de hersenen. Wat dit spel zo goed maakt voor het brein is het strategische gedeelte omdat het een spel is dat gebaseerd is op wiskunde en onvolledige informatie. Professionele spelers besteden dagelijks uren aan het verbeteren van hun strategische vaardigheden om hun tegenstanders te kunnen verslaan. Omdat het een sport is waar je nooit te oud voor bent, kan je zelfs professioneel spelen na de leeftijd van 65 jaar.

Andere activiteiten zoals sudoku, het spelen van videogames en schaken worden ook aanbevolen. Gezondheidszorgpsycholoog Leazar Cruz Eusebio, die universitair professor aan de Chicago School of Professional Psychology is en specialist in cognitieve gedragstherapie, moedigt ouderen aan om te schaken. “Je moet van te voren nadenken over de volgende zet. Je moet ook plannen en een strategie bedenken, wat een positief effect heeft op de uitvoerende functie van het brein. Deze bestaat uit een aantal mentale vaardigheden, zoals focus en zelfbeheersing, die je geest helpen om dingen voor elkaar te krijgen”, zegt hij.

Voor veel ouderen is de vermindering van de symptomen van veroudering een kwestie van keuze. De mensen kunnen kiezen uit een breed aanbod activiteiten en het vergt slechts een beetje toewijding en inspanning om de hersenen te trainen en de kwaliteit van het leven te verbeteren.