‘De Bij en Wij’ zo heet de tentoonstelling van de Nederlandse Bijenhouders vereniging, afdeling de Wijk e.o. die woensdagmiddag werd geopend in informatiecentrum ’t Ende. Burgemeester Roger de Groot en directeur Sonja van der Meer van Stichting Het Drentse Landschap onthulden daarbij samen een bijenkast met levende bijen.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerkingsproject tussen de Bijenhouders vereniging en Het Drentse Landschap. Drie jaar geleden is het idee hiervoor ontstaan. Vrijwilligers hebben de laatste tijd enorm veel werk verzet om een leerzame, interessante en attractieve expositie te realiseren. En het resultaat mag er zijn. Alle objecten zijn dan ook gemaakt in de vorm van een raatmodel.

Theo Hulshof, voorzitter Nederlandse Bijenhouders vereniging afd. de Wijk e.o. ‘De alarmerende berichten over de achteruitgang van grote groepen insecten, inclusief de wilde bijen, is de directe aanleiding geweest om deze tentoonstelling te maken’.

De tentoonstelling geeft een inkijkje in het fascinerende leven van (honing)bijen. Daarnaast kan kennis worden opgedaan hoe je zelf een steentje kan bijdragen aan het behoud van bijen en insecten in eigen tuin of omgeving. Directeur Sonja van der Meer van Stichting Het Drentse Landschap noemde de afname van insecten eveneens zorgwekkend. ‘We kunnen zelf een bijdrage leveren, door bewust bezig te zijn met de natuur’. Daarnaast zijn er veel plaatjes en teksten met wetenwaardigheden over hoe de bij leeft in de natuur.

Hendrik Jan Benning uit Echten is een van de aanwezigen die het grootste gedeelte van zijn leven bezig is als Imker. ´Bijna vijftig jaar ben ik al bezig met deze hobby. Maar het blijft prachtig om te doen. In het echt is toch vaak net even anders dan wat je leert op een imkercursus. Vijf keer gaat het zoals je het hebt geleerd. De zesde keer is anders. Bijen hebben een eigen wil, en die wetten hebben wij te respecteren, anders kun je geen imker worden´. Dat er weinig nieuwe aanwas van imkers is baart Benning toch wel een beetje zorgen. ´In Echten ben ik de enige imker. Dat vindt ik jammer. En zeker voor kinderen zou het zo mooi kunnen zijn. Het brengt je dichterbij de natuur´.