Bakkerij Dunnink in De Wijk heeft samen met een groep bakkers, verspreid over de provincie, de ambitie om met lokale grondstoffen te werken. Ze benaderden daarom ondernemers in de agrarische sector en de molenaar in Kropswolde. Ondersteund door provinciale subsidie gingen ze op zoek naar mogelijkheden om tot kwalitatief goede producten te komen. Een kleine groep bakkers begon al met deze granen te bakken. Nu hebben zich meerder aangesloten en ligt het resultaat vanaf deze maand bij meerdere bakkers in de winkels: Dubbel Drents Brood.

Spelt, tarwe en rogge groeien op Drentse akkers bij boeren die streven naar een onderneming met een gesloten kringloop. Na de oogst gaan de granen richting Kropswolde, waar Molenaar Mulder Pot de granen maalt en mengt tot broodmixen. Om ervoor te zorgen dat de grondstoffen voldoen aan de hoge eisen van de kritische bakkers, is er nauw overleg tussen de bakkers en molenaar. Allereerst presenteren alle aangesloten bakkers twee Dubbel Drentse broden: de Dubbel Drents Volkoren en de Dubbel Drentse Kroon. De laatste is een speltbol verrijkt met rozijnen, honing en rogge. In de toekomst zal het gemeenschappelijke assortiment worden uitgebreid.

De deelnemers hebben het streven om van het zaaien tot aan het consumeren de omgeving zo gering mogelijk te belasten. Ze proberen de kilometers die de grondstoffen tussen de drie lokale partijen afleggen zo laag mogelijk te houden. De boer doet er alles aan om de natuurlijke bronnen zo min mogelijk te belasten. De bakkers zijn op zoek naar betere opties voor verpakkingsmaterialen.

Ondersteund door de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe hebben de ondernemers, die samenwerken onder de naam Dubbel Drents Brood, veel ambities. Ambities gericht op alle voordelen die de regionale samenwerking met zich meebrengt met ondersteuning van de provincie Drenthe. Bij alles zal de passie voor het ambacht uitmonden tot mooie producten waar de Drenten trots op kunnen zijn!