Het was woensdag 13 november een heugelijke dag voor Henk en Grietje Hendriks- Vogelzang uit De Wijk. Precies 60 jaar geleden stapten ze in het huwelijksbootje. Genoeg reden voor Loco- burgemeester Jan van ’t Zand om even op bezoek te gaan met een mooie bos bloemen.

Henk uit Fort en Grietje uit Zuidwolde (beiden 78 jaar) ontmoetten elkaar al jeugdige leeftijd. Grietje: ‘Ik denk dat we toen een jaar of 14 jaar waren. Nog te jong om naar het café te gaan, dus we fietsten wat met groepjes door Zuidwolde. Zo ging dat in die tijd’. De twee verloren elkaar niet uit het oog, en kwamen elkaar weer tegen tijdens danslessen bij cafe Smits. ‘Daar waren vaak meer meiden dan jongens. Henk kwam gelijk na de repetitie bij muziekvereniging Woudklank nog even langs om mee te dansen’.

Ze kregen verkering en trouwden op 13 november 1959. Na afloop was er feest in het Dorpshuis van Linde. Henk: ‘Wij waren een van de eersten die daar feest gaven, omdat het zaaltje nog maar net klaar was’. Na de trouwdag trokken ze in op de boerderij bij de ouders van Henk in Fort. Al vrij snel daarna liet Henk zich omscholen tot Timmerman. En dat kwam later goed van pas toen ze in 1966 verhuisden naar De Wijk. Hier bouwden ze hun eigen huis aan de Nic. ten Woldeweg. Een plek waar ze nog steeds met veel plezier wonen. Behalve timmerman bij Duntep reed Henk ook een aantal jaren op een melkauto tot hij er op zijn 59e jaar uit kon. Grietje deed het huishouden en had de zorg over de vier kinderen. Die op hun beurt zorgden voor negen kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Het eerste kleinkind was overigens ook een bijzondere gebeurtenis in hun leven. Grietje lachend: ‘Henk ging gelijk naar Zuidwolde, om daar iedereen vol trots te vertellen dat hij opa was geworden’.

Vervelen was er ook na het prepensioen niet bij. ‘Er was altijd wel iets te timmeren of te klussen bij de kinderen of kleinkinderen’. Grietje mocht altijd graag handwerken en was maar liefst zesenvijftig jaar lid van de plattelandsvrouwen in Fort. Henk speelde vele jaren accordeon bij de plaatselijke mondharmonicaclub. Inmiddels opgeheven wegens te kort aan leden. Samen trekken ze er ook nog steeds op uit met de auto of fiets. In het verleden hebben ze ook heel wat afgereisd en bus vakanties gemaakt naar Italië, Zweden, Oostenrijk en Zwitserland. En ze mogen ook nog graag een kaartje leggen.

Ze houden daarnaast vooral van gezelligheid vertelt dochter Henriette. ‘Het is thuis net de zoete inval. Iedereen is welkom en krijgt koffie aangeboden’. Grietje beaamt dit. Een geheim voor het langdurige huwelijk is er niet echt. ‘Gezond blijven, geven en nemen en gewoon door gaan met leven dat is het eigenlijk wel’.