Sorren zetten De Havixhorst in het oranje licht

De Schiphorst is een oranje Havixhorst rijker. Tijdelijk tenminste, want het statige gebouw wordt tussen 25 november en 10 december in het oranje licht gezet. De actie is in het kader van ‘Orange the World’. Dit is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. In Nederland nemen UN Women Nederland, de Unie van Soroptimistclubs en Zonta Nederland het voortouw in deze campagne, onder andere door gemeenten en provincies op te roepen een gebouw, fontein, standbeeld of ander object oranje uit te lichten. Dit zijn de ’16 Days of Action against Violence’.

Geweld stoppen
De Soroptimistclub Meppel e.o. besloot onlangs om aan de actie mee te doen en haar thuishonk De Havixhorst in het oranje licht zetten. De leden vinden het belangrijk om het onderwerp ‘geweld tegen vrouwen en meisjes’ op de agenda te zetten. Voorzitter Ingrid Slot-Poortman: ‘Nog steeds heeft één op de drie vrouwen te maken met geweld. Ook in Nederland doen ministeries, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties mee en worden zoveel mogelijk gebouwen zestien dagen lang in oranje licht gezet om deze doelstelling kracht bij te zetten. Toen wij door ons lid Annigje Udinga gevraagd werden om aan de actie mee te doen, twijfelden we dan ook geen moment.’ Statenlid Udinga kreeg al eerder middels een motie voor elkaar dat ook het Drents Museum in het oranje licht wordt geplaatst.

Taboe
Een op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met seksueel, fysiek of psychisch geweld. Om dat te bestrijden is het van belang dat overheden en organisaties op alle niveaus bewustwording creëren onder vrouwen én mannen en het taboe helpen doorbreken. Udinga: ‘Veel mensen in Nederland hebben geen idee dat ook hier 45% van de vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt, of dat er wekelijks gemiddeld 24 keer aangifte wordt gedaan van verkrachting. Hoog tijd om te kijken wat we samen kunnen doen om dit geweld te bestrijden. Ook in Drenthe, want ook hier moet het onderwerp onder de aandacht worden gebracht.’

Genieten
Karin Klinkenberg, mede-eigenaar van de Havixhorst en tevens Soroptimist, steunde de gedachte van Orange the World en regelde via SEM Productions dat de verlichting geplaatst wordt. Een bord met uitleg van het hoe en waarom werd gemaakt en de komende weken kunnen bezoekers en voorbijgangers dus genieten van een prachtige, koninklijke kleur. Niet alleen op De Havixhorst, maar op heel veel punten in Drenthe én Nederland.