In 2009 kregen we er weer wat nieuwe woorden bij. Eerder hadden we het bijna nooit over: kredietcrisis (veel sneller klaar zijn met cententellen), capuchonklootzakjes (koopavondverpesters), wiien (spelen op de WII-computer), jorantype (psychopaat in de sloot), wolkersvrouw (dame die zich niet laat belemmeren door persoonlijke schaamtegevoelens of maatschappelijke beperkingen) fashiongay (modekoning), youtubeheld (gefilmde loser), Rokerskerk (kroeg die aangesloten is bij de Enige & Universele Rokerskerk die de volgelingen aanmoedigt om overal te roken), en digiduif (e-mail) om maar een paar woorden te noemen.

Of deze woorden allemaal definitief aan de Dikke Van Dale worden toegevoegd mag je betwijfelen. Het woord “Vogelaarwijk” hoogstwaarschijnlijk wèl ondanks het dumpen van de naamgeefster. Hoort dat bij politiek? Ja. Hoewel de naamgever onlangs overleden is blijft de naam Nacht van Schmelzer voortbestaan. Evenals “Van Drees trekken” bij de ouderen een gewaardeerd fenomeen is. Dat kun je bepaald niet zeggen van Drees’ partijgenoot; de riant levende PvdA ‘r Wim Kok die zich nog altijd niet geliefd maakt met “Het kwartje Van Kok”.

De DSB Bank ging  failliet in 2009. “Een bank zal nooit failliet gaan” zei men vaak maar dat is natuurlijk onzin. In 2005 failleerde Van der Hoop Bankiers en dat overkwam ook  de Amsterdamse Teixeira de Mattos Bank in 1966, de Tilburgse Hypotheekbank in 1981 en Amsterdam American Bank een jaar later.

Een rondje geven op een terras. “Ons bint sunig” in Zeeland maar wat kostte dat nou ergens anders in Nederland in 2009? Gemiddeld kost een rondje (2 biertjes, 2 fris en een wijntje) gemiddeld in Amsterdam € 15,50, Den Haag  en Rotterdam € 15,–, Haarlem € 14,60, Utrecht en Maastricht € 13,93,  Arnhem € 13,75 en Leiden en Apeldoorn € 13,70. Bij de Aldi en Lidl € 0.93 resp. € 0,94 maar dan moet je het uitzicht op de winkelkarren dan wel weer voor lief nemen.

De Beesmen