Afgelopen dinsdag was D66 voorman Alexander Pechtold te gast bij het politiek cafe in De Wijk. Het werd een aardig avondje, voor zover je daar bij politiek van kunt spreken. Gespreksleider/ schrijver Jan Veenstra had de eer om Pechtold en de lijsttrekkers van afdelingen van D66 in Zuidwest voorstellen. Veenstra deed dat op een eigenzinnige wijze zodat er af en toe viel er ook nog wat te lachen viel. Pechtold is in De Wijk wel bekend en komt hier regelmatig omdat zijn schoonouders er wonen. ‘Alexander is in De Wijk wel bekend hij kwam hier vroeger al vrijen. Brommers Kieken dus! zo omschreef Veenstra het’. Mooi die was binnen. Veenstra kon de ongeveer honderd aanwezigen ook al gelijk mede delen dat het kopje koffie voor eigen rekening was. ‘Want we zijn arme sloebers’. Zo liet hij zich ontvallen. Dat beloofde nog wat!
 
De lijsttrekkers kregen allen welgeteld 4 minuten om zich voor te stellen. Voor de politici was dat niet genoeg. Het is moeilijk iets beknopt te houden als je langer aan het woord kunt zijn. De meesten onder hen waren daarom eerder 10 minuten aan het vertellen. Waardoor de avond enigszins begon uit te lopen. Veel praten en weinig zeggen, zou politiek daarom soms zo stoffig zijn? De toehoorders kregen een stortvloed aan informatie over zich heen. Krimpbeleid, contrabal, krimpgebieden, arboretum, speerpunten, profetische, dualisme, biomassa starterpakket allemaal termen waarvan je denkt, het mag iets minder stoffig!
 
Ook de muzikanten van het jazz orkest die vooraf en in de pauze hadden gespeeld zaten braaf hun tijd uit te dienen. Wachten tot de avond voorbij was om daarna hun instrumenten in de zaal op te ruimen. Maar aan hun gezichten was te zien dat ze het politieke cafe niet zo heel spannend vonden. Ze deden hun best, maar hadden moeite om hun aandacht er bij te houden. Nadat de laatste lijsttrekker eindelijk zijn zegje had gedaan was het de beurt om vragen te stellen aan Pechtold, daar kwamen we tenslotte voor. Allereerst was er een oude meneer. Woonachtig in zorgtehuis Dunninge. Hij maakte zich zorgen om de ‘gladde Julianaweg’ deze winter en dat hier te weinig zout gestrooid is. Ouderen konden de afgelopen 3 weken geen kant op. in iedergeval niet naar buiten dus. Te gevaarlijk! Wat ging de politiek hier aan doen? In de zaal werd hier en daar voorzichtig gegniffeld. Ook leuk zo’n vraag, en zeker belangrijk. Maar wat zou Pechtold daar aan kunnen doen! Dit was natuurlijk een onderwerp voor de gemeentelijke politiek. De vraag werd dan ook doorgeschoven naar Albert Haar, lijsttrekker voor D66 de Wolden.
 
Ook handjevol jongeren dat zich de moeite had genomen om aanwezig te zijn, zaten keurig en braaf op hun stoel, maar ondertussen wachtend op hun kans. Ze hadden samen met een welzijnswerker een keurig lijstje gemaakt met daarop allerlei vragen. Aan het eind van de avond na veel gepraat verliet de ene na de andere de zaal om in de foyer het schaatsen te kunnen volgen. Gelukkig konden ze nog net welgeteld een vraag stellen voor de avond teneinde was. Ze vroegen Pechtold hoe hij dacht over bonussen van bankdirecteuren. Daar kregen ze een keurig diplomatiek antwoord op. ‘Deze sectoren moet zelf ook tot inzicht komen dat dit niet langer kan’. Een leuke dooddoener waar je verder ook niets mee kunt! ze hadden verder nog een aantal interessant lijstje met onbevlogen vragen voor de D66 voorman opgesteld, waar vele anderen in de zaal ook wel een antwoord op zouden willen krijgen.
 
Net toen het leuk begon te worden sloot Jan Veenstra de avond af. Iedereen wilde natuurlijk op tijd zijn om Sven Kramer in actie te zien. Wat helaas een dramatische avond zou voor de jonge schaatser. De politiek zou zelf ook meer tot inzicht moeten komen dat als je jongeren wilt bereiken je dat je toch anders moet pakken. Politiek hoeft niet per definitie saai en stoffig te zijn. Maar het zou voor onze toekomstige generaties wel iets leuker gemaakt kunnen worden. Burgemeester Snijders is al een goed voorbeeld van hoe het o.a. ook zou kunnen. Via Hyves probeert hij jongeren aan te moedigen om op 3 maart naar de stembus te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit zou al een goede stap in de richting kunnen zijn!

De Beesmen