Als ondernemer zijnde wordt je regelmatig gebeld door zgn. advertentieverkopers. Niet altijd even leuk, als je voor de zoveelste keer binnen een week gebeld word om te vragen of je wilt adverteren in een of andere krant, gids of speciale editie van een of ander blad. Maar goed, iedereen probeert tenslotte zijn of haar brood te verdienen. Dus we blijven gewoon vriendelijk. (grrrr)Overal in adverteren zullen de meeste ondernemers waarschijnlijk toch niet doen. Want laten we wel wezen je kunt je geld maar een keer uitgeven. En als het dan toch gebeurt, dan ook maar enigszins branchegericht zogezegd. Maar soms dan wil je ook de hand wel over het hart strijken, iets doen voor een goed doel. Ook al heeft het niets te maken met de branche waarin je actief bent. En ben je het reclamebudget al ver overschreden. Zo werd ondergetekende gebeld door een bedrijf uit Zuidlaren die puzzelboekjes uitgaf. Een vriendelijke mevrouw vertelde dat ze voor een regionaal diaconessenziekenhuis een dergelijk boekje gaat uitbrengen. Bedoeld voor kinderen die in het ziekenhuis verblijven. Kunnen ze daar leuk een puzzeltje maken, of een kleurplaat intekenen. Voor een kleine honderd euro was ondergetekende al sponsor. Leuk bedacht, goed initiatief, stuur de voorgaande editie van deze gids maar even op, om toch een idee te krijgen waar we over praten. Even kijken, hoe het er uit ziet. Inderdaad het zag er niet onaardig uit. Weliswaar een dun boekje met heel veel advertenties en weinig puzzels, maar goed een dergelijke kleurboekje is natuurlijk ook gratis, en het kost een ziekenhuis natuurlijk ook niets. De bevestiging in tweevoud was bijgevoegd. Alleen de advertentie hoefde even gemaild te worden, en de akkoord verklaring moest even ondertekend retour per post. Tachtig bedrijven uit de regio waren we me al voorgegaan. Zij vonden dit blijkbaar ook een goed initiatief.

Maar toch rees er enige twijfel. Een oplage van slecht 500 stuks was niet veel. Tachtig bedrijven die allemaal mee deden voor honderd euro. 500 gidsjes die voor minder dan duizend euro wel gedrukt zijn. Was dit nog wel bedoeld om zieke kinderen te verblijden. Of was het vooral bedoeld om over de rug van zieke kinderen, hier vele duizenden euro’s aan te verdienen. Toch maar even teruggebeld. ‘Ja eh, nou ja klopt, we zijn gewoon een commercieel bedrijf meneer, hadden we dat niet gezegd! Nou dat spijt ons. De conclusie was inmiddels al getrokken. Als we kinderen in een ziekenhuis enigszins kunnen verblijden met een dergelijke actie, dan heel graag. Helemaal goed zelfs. Maar niet op deze wijze. Dit is gewoon schandalig eigenlijk!