Hoe functioneel kunnen de beelden in de beeldentuin van de Havixhorst zijn. Nonchalant hingen bezoekers van het muziekfestijn Summertime 2012 hun jasje over een beeld, tassen werden tegen de sokkel gezet. Zitten tegen een beeld kan ook, met de rug tegen ‘Vrouw met vlag’, luisteren met de ogen gesloten. Het tekent de sfeer van het muziekfestijn Summertime. Met de prachtige gevel van de Havixhorst als achtergrond opende Wijker Kunst en de koperblazers van Apollo de manifestatie met een wankel uitgevoerde bewerking van een deel uit de ‘Meistersinger’ van Wagner. Stoelen, krukjes en meegebrachte tuinstoelen werden verplaatst naar de volgende locatie. Met een drankje binnen handbereik kon men in de Tuinzaal genieten van het speelse hoboconcert van Cimarosa, vlot vertolkt door het Noord Drents Kamerorkest met Erna Weurding als soliste.

Het vrouwenkoor van Wijker Kunst moest op het buitenterras soms de strijd aanbinden met enkele windvlagen. Bladmuziek dwarrelde door de lucht, kinderen sprongen op om de bladen te verzamelen. Het deerde de zangeressen niet, hun merendeels vrolijk repertoire kon het verdragen. Verborgen achter een grote zonnebril, leunend tegen een muur, deinde Alexander Pechtold mee met de klanken van het vrouwenkoor. Even weg uit het Haagse gewoel, even tijd voor de familie.

Bigband Apollo nam het publiek mee naar Amerikaanse sferen met een heerlijk swingend ‘New-York, New York’. Onder de tonen van ‘Just the way we are’ en – hoe toepasselijk- langs een in brons gegoten minnend paar snel een plaatsje gezocht voor het optreden van twee mannenkoren op het tuinterras. Wijker Kunst en het Asser Mannenkoor maakten een muzikale rondreis door de wereld. Lieten in Duitsland met ‘Morgenrot’ de zon opgaan, zongen in Amerika met ‘Let there be music’ de lof van het muziekmaken, om dat tenslotte te bevestigen met ‘Some enchanted evening’.

Voor dirigent Bert Lammers was deze editie van Summertime tevens een jubileumfeestje. Vijfentwintig jaar dirigent van Wijker Kunst, voor de meeste dirigenten een uitzonderlijk lange tijd. Met zijn kamerkoor Cantabel riep hij in het hart van de beeldentuin een intieme muzikale sfeer op. Zelfs de ooievaar op het dak van de Havixhorst verhief zich op haar nest. Mendelssohn schreef kleine koorwerken voor familie en vrienden, om uit te voeren in de tuin van het familiehuis. Zo moet ‘Abschied vom Walde’ bij de familie Mendelssohn omstreeks 1840 geklonken hebben, verstild en mooi van klank. ‘The day you sang this song’, zongen en speelden alle muzikanten tot slot. Die dag was dus zondag 1 juli. Een dag met veel ‘joy’, met veel muzikale genoegens. bron:MC