‘Een leven lang sporten’ dat is de titel van het nieuwe sportstimuleringsbeleid van De Wolden dat de gemeenteraad op donderdag 21 mei bespreekt. Met het sportstimuleringsbeleid wil de gemeente zoveel mogelijk inwoners – ongeacht achtergrond, leeftijd, beperking en financiële situatie – laten sporten en bewegen. Goede voorzieningen op het gebied van sport en bewegen zijn hierbij van belang.

Wethouder Jan van ’t Zand is blij met het nieuwe sportstimuleringsbeleid wat aan de raad wordt voorgelegd. “Veel inwoners beleven plezier aan sport en bewegen. In De Wolden gebeurt er veel op sportgebied. Zowel qua beweegdeelname, beweegaanbod en sportvoorzieningen scoort De Wolden provinciaal en landelijk goed. Dit willen we graag zo houden. Daarom gaan de sportfunctionarissen in samenwerking met De Woldense sportverenigingen de komende jaren extra sport- en beweegactiviteiten aanbieden.”

Verbinding met gezondheids- en Wmo-beleid
Het nieuwe sportstimuleringsbeleid legt verbinding met andere gemeentelijke beleidsterreinen zoals het gezondheids- en Wmo-beleid. Zo wordt sport en bewegen ingezet in het kader van gezondheid, om overgewicht en ondergewicht aan te pakken (project Jongeren op Gezond Gewicht) en om een bijdrage te leveren om chronische aandoeningen en ziekten te voorkomen. Extra aandacht en ondersteuning gaat uit naar kinderen/jongeren, senioren en kwetsbaren. Gerichte sportsubsidies en sportfunctionarissen worden als instrument ingezet om kinderen/jongeren, senioren en kwetsbaren meer te laten sporten en bewegen.

Sportverenigingen behouden en versterken
Verder zet De Wolden in op sterke, vitale en financieel gezonde verenigingen die een bijdrage leveren aan de doelen van het sportstimuleringsbeleid. De gemeente blijft zich inspannen om de vele sportverenigingen in De Wolden te behouden en daar waar nodig te versterken. Dit in de wetenschap dat een sterke verenigingsstructuur een garantie is voor goede prestaties aan de bestuurstafel en op het veld. Naast het bieden van de mogelijkheid om te sporten, hebben verenigingen ook een grote maatschappelijke functie.

Meer informatie
Op donderdag 21 mei wordt de notitie sportstimulering De Wolden 2015-2018 door de gemeenteraad besproken. Meer informatie over het sportaanbod in De Wolden is te vinden op dewoldensport.nl.