Historie en modern design gaan hand in hand
Familie Brander (18)A
De woning van de Martijn en Martine Brander zal bij oudere inwoners van De Wijk ongetwijfeld herinneringen oproepen. Het gebouw heeft namelijk vele jaren dienst gedaan als voormalige openbare lagere school. Daarom krijgen ze nog wel eens een verzoek van iemand die graag even binnen wil kijken. ‘Meestal is dat geen punt’.
Familie Brander De Wijk (17)ADorpsstraat 57 kent een rijke historie. In 1913 werd het gebouwd als achtklassige middengangschool met jugendstil- en chaletstijl-elementen. Met een naastgelegen onderwijzers-woning. In 1975 nam de gemeenteraad van De Wijk het besluit een nieuwe school te bouwen achter de oude school en aan de Briëtweg. Deze school is inmiddels wel gesloopt. Op deze plek verrijst binnenkort de nieuwe Coop Supermarkt. Daarna was het nog een aantal jaren in gebruik als een soort dorpshuis onder de naam ‘De Holwortel’. Tot het leeg kwam , en op de nominatie stond om gesloopt te worden. Een gewiekste aannemer wist dit te voorkomen, en voorzag vier eengezinswoningen in het gebouw.

Precies wat Martijn en Martine zochten. Ze woonden op dat moment nog in Enschede, ook in een oud schoolgebouw. Vanwege het werk van Martijn zochten ze elders soortgelijke woonruimte. Martine: ‘Dat was nog wel even zoeken, oude schoolgebouwen staan niet zoveel te koop’. Hun oog viel op een nog te realiseren appartement in De Wijk. Een plaats waar ze tevoren niet eerder van hadden gehoord. Na de bezichtiging waren ze echter ‘gelijk om’. De ruimte en de ligging midden in het dorp met uitzicht op de molen sprak ze bijzonder aan. En natuurlijk de historie van het gebouw. ‘Hier zijn door de jaren heel wat voetstapjes gezet’. Sinds 2007 wonen ze er met hun twee dochters Florine en Amélie.

Ze kochten het casco, zodat ze de indeling zelf konden bepalen. Alleen de verhoging van de vloer was al door de aannemer uitgevoerd. ‘De woonkamer was het klaslokaal van de toenmalige eerste klas. Oorspronkelijk lag deze zestig centimeter lager zodat de kinderen niet naar buiten konden kijken’. De duurzame vloer is blokje voor blokje gelijmd. ‘Daar heeft de aannemer veel werk mee gehad lacht Martijn. Het voordeel: ‘Even afschuren en lakken en hij is weer als nieuw’.
Familie Brander (15)A
Veel hebben ze zelf verzonnen door overal goed rond te kijken. Zo is bijvoorbeeld de entresol/werkruimte in de woonkeuken bedacht. ‘Met deze hoge plafonds was dat goed mogelijk’. Vanuit deze ruimte runnen ze de wijnwebshop Brander Wines. Ze hebben tevens hulp hebben gehad van een binnenhuisarchitect en styliste, zo geven ze toe. Martijn: ‘Een goed interieur is als goede wijn. Het gaat om balans & harmonie, maar ook om complexiteit. Anders vinden we het al snel te saai’. Respect voor het oude gebouw is gebleven. Maar dit kan uitstekend gecombineerd worden met modern design zo blijkt. ‘De combinatie van een traditioneel Jugendstil gebouw met een modern interieur zorgt voor een interessante ‘blend’ waar we geen genoeg van krijgen’. De basis is een Scandinavische interieur, met lichte en pastel tinten.
Familie Brander (7)A
Het appartement heeft veel open verbindingen. Daar is bewust voor gekozen. ‘Alles staat in verbinding met elkaar. Je heb zo overal zicht op. In de woonkeuken is bewust een kookeiland gecreëerd met het zicht op de grote ramen, en de lange tafel. ‘We verzorgen ook wijn en spijs
proeverijen op hoog niveau thuis’.

Wonen in een oud schoolgebouw bevalt prima, maar soms dromen ze van een nieuw project. ‘Het begint wel eens te kriebelen, maar dan moet er wel iets interessant voorbij komen. Het liefst in deze omgeving, want ze hebben hun plaatsje helemaal gevonden. ‘Acht jaar wonen op dezelfde plaats is normaal gesproken niets voor ons, maar een dergelijk huis met bijna driehonderd vierkante meter woonruimte is uniek. Zoiets krijg je niet snel weer dat beseffen we zeker’.
Familie Brander (4)A