Op zondag 3 juli zal de historie van de klassieke 50cc grasbaan herleven in De Wijk! Een historie die begon tussen ‘60 en ’80. Toen werden overal in de dorpen rond en in De Wijk grasbaanraces voor 50cc motoren verreden. Op oude verbouwde bromfietsen, begin jaren 60, zetten menig bekende grasbaanrenners de eerste stap op weg naar de podia. Doordat er zelf gesleuteld en gebouwd werd, was de beste monteur ook vaak de snelste rijder.

Medio jaren zeventig kwamen de eerste grasbaan fabrieksframes van firma’s als Gebben en AGS en het friese Femsa op de markt. Meestal voorzien van een Kreidler of Zündapp bromfietsblok, welke makkelijk opvoerbaar waren. De snelheden stegen, alsook de populariteit van de sport. Eind jaren zeventig groeiden de oude brommers uit tot fabrieksmotoren met 10 pk. Renners als Hilco de Jonge, Henk Lowijs (De Wijk) en Johnny Slomp(Ruinerwold) begonnen allen hun carrière op een 50cc. Het einde voor deze klasse kwam door de Japanse 125cc machines die goedkoper werden dan een snelle 50cc. Ook de recreatie en het milieu werden horden voor het organiseren van wedstrijden. Uiteindelijk hield de 50cc grasbaanklasse zo rond 1985 op te bestaan.

Stichting Classic 50cc grasbaanteam laat het 50cc grasbaanverleden herleven door weer met oude 50cc grasbaanmachines te racen. Gebben Kreidlers, HeJa’s en Rond Sachsen, alles is weer in de baan. Dit jaar zijn er al vier races verreden in de noordelijke provincies, en er volgen nog zes!

In De Wijk wordt samen met Motorclub De Antrappers ook weer zo’n demorace georganiseerd. Naast de vele classic 50cc klassen, waarin Hilco de Jonge en Aaldert Kuiper meerijden, zijn er ook een aantal club klassen waarin leden van de Antrappers gaan meerijden. (Off-road klasse). Ook zijn er nog een aantal klassen, 125 en 65 cc, met jeugdrijders die in of nabij De Wijk wonen. Heb je een crossmotor of een crossbrommer en wil je nog meedoen dan kan dat nog. Op 3 juli beginnen de trainingen om 11.30 uur en de wedstrijden om 13.30 uur. Locatie is tegenover de Raket in De Wijk/Rogat. Spektakel gegarandeerd!!!

Opgave voor de lokale klassen en kijken wat er nog meer gebeurd? Ga naar www.antrappers.nl. of stuur een mail naar motorclub@antrappers.nl.
Voor meer informatie over de Classic 50cc motoren kijkt u op www.classic50ccgrasbaanteam.nl.