te gast Sietze Koetsier van de Coop Ruinerwold
Na een mooie warme zomer vond onze eerste avond van het nieuwe seizoen plaats op woensdag 19 september. Voor de tweede keer in relatief korte tijd maakten we opnieuw de overstap van Café Oosteinde naar De Kolonie! Jammer dat het café gesloten is. Fijn dat we de Kolonie hebben en daar gastvrij ontvangen werden.

De eerste gast was Sietze Koetsier, kruidenier van de Coop in ons dorp. Hij had dhr. Stapel, collega van het kantoor in Velp bij zich. Beide heren vertelden over het ontstaan en de ontwikkelingen van de Coop, ieder op zijn eigen terrein.

De eerste wortels van de Coop ontstonden in 1891. Door zich te verenigen konden de klanten, arbeiders, er samen voor zorgen dat de dagelijkse boodschappen betaalbaar, gezond en verantwoord waren. Arbeiders waren in die tijd vaak afhankelijk van dure winkels met minder kwaliteit die in handen waren van hun `broodheren´

De Coop focust op de wat kleinere en gemiddelde winkels qua grootte. Ze zijn daar succesvol in. Het vergroot de leefbaarheid van kleine woongemeenschappen en dorpen. De Coop gaat voor goede dienstverlening en heeft geen aandeelhouders, de winst gaat terug in de organisatie. Een slogan van de Coop is ´Samen maakt het verschil´.

Begin jaren zestig ging het bijna mis door de opkomst van de grote supermarkten. In 1973 ging de Coop failliet. Een kleine club is toen doorgegaan met goed resultaat.

Klanten mogen meedenken en mee beslissen in een panel mits geregistreerd en in het bezit van een klantenkaart. De Coop in ons dorp heeft een eigen slagerij. Als klant kan je kiezen voor vlees van de eigen slagerij of van de Coop. Nog meer onderwerpen kwamen te sprake zoals duurzaamheid, het eigen merk wat goed en goedkoper is, de acties, wie is verantwoordelijk voor al het afval? Hoe kunnen we met zijn allen minder verspillen? Een goed voorbeeld van duurzaamheid is dat het brood wat aan het eind van de dag over is wordt ingevroren en naar de voedselbank gaat.

Het was een onderhoudende avond en iedereen werd uitgenodigd om contact te maken als je iets vindt, kwijt wil, opvalt, mist, vragen hebt. De Coop is een beetje van ons allemaal. Aan het slot van de avond wachtte ons nog een verrassing: een goed gevulde tas met boodschappen.