Verslag bijeenkomst 18 oktober 2018 – Lezing over het Levenstestament

Donderdagavond was Dhr. Stotijn, notaris in De Wijk en Ruinerwold onze gast. Hij bracht ons zware serieuze kost maar wist het vlot te brengen, ondersteund door een brochure en een PowerPoint presentatie.

Hij werd niet moe van onze vragen en maar bleef geduldig al onze vragen beantwoorden en wist de informatie levendig te maken door voorbeelden uit de praktijk. De meeste mensen zijn wel bekend met een testament, je wil alles goed geregeld hebben voor de achterblijvers, dus ga je bij leven en welzijn dit meestal samen regelen bij de notaris. Een levenstestament, het woord zegt het al, regelt zaken als je nog leeft maar niet meer wilsbekwaam bent door allerlei ellende die een mens zoal in zijn of haar leven kan overkomen. Denk daarbij aan bijv. een ernstig ongeluk waarbij je langdurig in coma ligt. Het is dan fijn dat je man, vrouw, familielid of een vertrouwenspersoon alles zo goed mogelijk voor je regelt en daarvoor bevoegd is. Eenmaal dementerend kan je geen volmacht meer ondertekenen. Het kan een hoop stress en geld schelen als iemand die je vertrouwt voor je zorgt als je het zelf niet meer kan door dat in een Levenstestament vast te leggen.

Een Algemene Volmacht (Levenstestament) kan naar behoefte uitgebreid worden afhankelijk van de persoonlijke situatie. bijv. bevoegd om de woning te verkopen voor je alleenstaande broer of zijn zakelijke afspraken na te komen als hij daartoe niet in staat is. Zorg voor de minderjarige kinderen van je alleenstaande vriendin die met een Rechtelijke Machtiging is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Bevoegd om zorg te regelen voor je zieke alleenstaande zus of moeder. Als het goed geregeld is maakt dat het leven toch net iets lichter in zware tijden. Het is dan al zwaar genoeg, niemand heeft dan behoefte aan extra bureaucratie, laat staan rechtszaken om bijv. de bewind voering te regelen.