Gerrit Reinders en Liesbeth Meijer kwamen ons deze avond vertellen over de ontwikkelingen in de zorg. Gerriët werkt vooral als mantelzorgmakelaar d.w.z. dat ze bemiddelt de juiste zorg te vinden voor de cliënt en de mantelzorger. Liesbeth werkt als bemiddelaar voor mantelzorg ondersteuning.

Zij runt een bemiddelingsbureau “Sara aan huis”. De dames vullen elkaar zo mooi aan. Door middel van meerkeuze vragen loosden ze ons door het oerwoud van onoverzichtelijke wetten en loketten van onze gezondheidszorg waar een mantelzorger zoal mee te maken kan krijgen.
Te sprake kwamen o.a. de W.M.O( wet maatschappelijke ondersteuning), W.L.Z( wet langdurige ondersteuning), P.G.B. (Persoons- Gebonden Budget), Zorgverzekeringswet (gaat o.a. over thuiszorg), welzijnswerk, de gemeente, Ziektekostenverzekering, Ombudsvrouw/ man van de gemeente………begint het u al te duizelen? En dan is alles nog niet genoemd!

Arme mantelzorger, vaak zo betrokken en zo overbelast en dan nog het doolhof aan loketten. Een lichtpuntje in het geheel is Icare, zij kunnen veel hulp bieden tegen een redelijke prijs.
Is de mantelzorger aan het eind van zijn latijn? Dan is er respijtzorg, de zorg wordt dan tijdelijk even overgenomen zodat de mantelzorger even op adem kan komen…..wel even zelf regelen of de mantelzorgmakelaars in huren!