De een houdt van kaarten, een ander mag graag biljarten. Aan Henk Buld (72) zijn dit soort bezigheden niet besteed. Zijn grote hobby is en blijft het bakken van brood. Niet zo heel verwonderlijk eigenlijk, want samen met vrouw Hennie runde hij vijfentwintig jaar lang bakkerij Buld in Ruinerwold.

Vanaf de lagere school hielp Henk zijn ouders al mee in de bakkerij. En later nam hij de zaak over van hen. Brood bakken was toch echt zijn ding. ‘Het is een prachtig vak, want brood is een natuurproduct, waar leven in zit’. In de goede oude tijd, behoorde Bakkerij Buld tot een van de grootste bakkerijen in de regio. ‘We bakten behalve voor de eigen winkel ook voor alle SRV winkels in de buurt, daar hadden we het behoorlijk druk mee. Drie broodbakkers waren daar de hele dag mee bezig. Op een gegeven moment was ik zelf meer met administratie bezig dan betrokken bij het vak’. Het was ook een moment dat er een beslissing genomen moest worden, op dezelfde voet verder of uitbreiden. ‘De bank wilde wel mee werken, maar we vroegen ons zelf af, moeten we dat nog wel doen? Het was een flinke investering. En inmiddels hadden we ook vier kinderen. Toen hebben we de knoop doorgehakt en beslist, we doen het niet’. De bakkerij werd verkocht. En na vijfentwintig tropenjaren ging Henk aan de slag bij Gist-Brocades als grondstoffen adviseur. ‘Een prachtige tijd, als adviseur ging ik bij collega bakkers langs, met een mooie lease auto van de zaak wat wil je nog meer!’. Ook Henny kreeg een baan als consulente aangeboden. Het bakken kon Henk toch niet laten, en bij een van de bakkers kon hij een bakoventje op de kop tikken om thuis af en toe wat te bakken voor familie en vrienden.

Tot het noodlot, ruim vijftien jaar geleden toe sloeg. Hij was onderweg voor zijn werk, en reed met de auto door het Asserbos. Door toe doen van een andere automobilist klapte hij frontaal op een boom. Waarbij zo’n beetje alles werd gebroken wat mogelijk is. Henk kwam in de lappenmand terecht en kon verder weinig meer. Nu, naar vele operaties ondervindt hij daar nog steeds hinder van. ‘Lopen gaat nog steeds lastig. Maar het moet geen zielig verhaal worden hoor! Er zijn ergere dingen’. Veel liever vertelt Henk over zijn hobby. ‘Kaarten en Biljarten dat ken ik niet, laat mij brood maar bakken. Op woensdag en donderdag begin ik al vroeg. Zodat alles voor de middag klaar is. Want van meel tot brood ben je al gauw drie uur onderweg. Maak ook slechts een paar soorten, enkele busbroden en wat ronde bollen. Die bezorg ik dan bij de kinderen en een paar vrienden. Waarvan het merendeel in Ruinerwold woont. Ze betalen gewoon de kosten van wat een brood in de winkel ook kost. Want ik wil beslist geen concurrentie zijn voor mijn voormalige collega-bakkers’. Het is puur hobby en heel kleinschalig benadrukt Buld nog eens. Daarom werkt hij ook uitsluitend met honderd procent volkoren meel. ‘Puur ambachtelijk dus!’. ‘Nee, banket maak ik niet, ben een echte broodbakker’. De enige van de vier kinderen die ook besmet is met het bakkersvirus, is zoon Erwin. ‘Werkt bij een bakker Kok in Noordwolde, waar mijn opa ooit het bakkersvak leerde, mooi toch!’.

Aan de Prof Blinckweg achter Modewereld zijn Henk en Henny sinds kort gesetteld. Nadat ze enkele jaren in een prachtig appartement woonden aan het Veenhovenplein. ‘Dit kwam op ons pad, en het is allemaal gelijkvloers ook wel handig’. Hier in de garage beoefent de maestro zijn hobby. ‘De auto kan er nu niet meer staan, maar dat is dan niet anders’ lacht Buld.