Jan Wiersma Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand en verhalenverteller
Jan Wiersma kreeg na zijn arbeidzame leven als onderwijzer op een basisschool ruimte om zich te verdiepen in een onderwerp wat hem al lang interesseerde namelijk trouwen door de eeuwen heen. De aanleiding was een boek met dezelfde titel. Het bleek niet een eenmalige interesse van zijn kant te zijn maar was aanleiding om te solliciteren naar het ambt van trouwambtenaar voor de gemeente Staphorst.

Door de eeuwen heen is er veel veranderd in de gewoontes rond het huwelijk. In het verleden speelden bijv. economische belangen een grote rol, werd er gelet of je wel trouwde met iemand van dezelfde stand, geloof, dorp of stad. Wie spaart er bijv. nog voor een uitzet?

Wat gebleven is door de eeuwen heen is het symbool van de ring die staat voor eeuwige trouw en verbondenheid. De Egyptenaren maakten al trouwringen van riet wat langs de rivier De Nijl groeide. In de Romeinse tijd maakten ze ringen van ijzer die ze om de middelvinger droegen omdat ze geloofden dat er een verbinding liep van deze vinger rechtstreeks naar het hart. Na de pauze stond onderwijzer Jan voor ons. Ik kon me hem goed voorstellen op een vrijdagmiddag in een klas met kinderen die ademloos naar hem luisterden. Hij vertelde ons een spannend verhaal van een bruidspaar waarvan de bruid te horen had gekregen dat ze de bruiloft niet zou overleven……hoe het afliep vertelde hij ons niet. Dat wilde hij graag bewaren voor de volgende uitnodiging! Ik heb er wel vertrouwen in dat het goed is afgelopen met de bruid!