in het teken van eten en tafelmanieren.
Welk eten stond er door de eeuwen heen op tafel, hoe was de tafel gedekt en wat waren de tafelmanieren? Dat waren de hamvragen tijdens de culturele avond van de Vrouwen van Nu afd. Ruinerwold, vragen waarop de ruim 65 bezoekers antwoord kregen tijdens de lezing ‘Displechtigheden, 5 eeuwen eten en tafelmanieren in de kunst’gepresenteerd door kunsthistorica Margaret Breukink.

Tijdens een boeiende presentatie van Margaret Breukink werden de bezoekers meegenomen naar de Middeleeuwen, Renaissance, Gouden Eeuw, Verlichting en naar de moderne tijd door schilderijen uit die tijd. Op alle schilderijen zijn mensen te zien die met elkaar aan het eten zijn. Heel opvallend is dat vijf eeuwen geleden er hoegenaamd geen serviesgoed en bestek werd gebruikt en dat de drinkbeker van hand tot hand ging. Ook was er bijna geen variatie in het eten: men at met name vlees en brood en dronk er bier bij. De tafel was ook toen al gedekt met een wit tafellaken en werd ook gebruikt als gemeenschappelijk servet. Leuke weetjes dus over het tafelen en ondertussen werden prachtige bekende en minder bekende schilderijen met tafel taferelen onder de loep genomen en Margaret Breukink gaf uitleg bij verschillende details. Zo is op veel schilderijen te zien dat mensen die onderweg waren een lepel op hun hoed droegen of aan hun broekriem, zo konden ze altijd aanschuiven bij mensen om te eten, want ze hadden het bestek immers zelf al bij zich. Verder zagen we foto´s van mooi gedekte tafels in paleis ´t Loo in Apeldoorn en in de Hermitage in Amsterdam. Met prachtig serviesgoed en bestek waarover Margaret Breukink weer mooie anekdotes van kon vertellen.

In de pauze konden de bezoekers twee gedekte tafels bewonderen die opgesteld stonden in de zaal. Een tafel gedekt met prachtig serviesgoed uit de jaren 60-70 en de andere tafel met een schitterend antiek servies. Aan het eind van de avond kregen de bezoekers nog een quiz over tafeletiquette. Een quiz met veel pittige vragen die de vele bezoekers tot nadenken bracht.
De culturele commissie van de Vrouwen van Nu organiseert dit jaar nog verschillende activiteiten waaronder een bezoek aan een museum, een rondwandeling en een bezoek aan een lokaal cultureel evenement.