Met meer dan tweeduizend starts is het landgoed Dickninge in de Wijk weer het toneel van het Pinksterconcours de Wijk. Het programma biedt voor alle niveaus en leeftijden wedstrijden, waarbij in de Wijk ook plaatsing kan worden afgedwongen voor finales van verschillende competities: De Wolden Cup voor jonge paarden, de Van der Graaf de Molen Dressuurcompetitie, en de Horka Cup voor pony’s.

De organisatie van het Pinksterconcours is ook dit jaar weer gezegend met een leger van ruim honderd vrijwilligers en vele sponsors, die dit driedaagse evenement mogelijk maken. ‘We zijn erg blij dat we vele nieuwe sponsors mogen verwelkomen’, zegt Henk Kamerman namens de organisatie. Net als voorgaande jaren wordt er op pinksterzondag niet gereden.
Het concours Hippique begint vrijdag 7 juni met de springrubrieken in de klassen L en M, alsmede de dressuurklassen B, L1, L2 en Z1. Ook de strijd om De Wolden Cup voor 4- en 5-jarigen staat voor de vrijdag geprogrammeerd. De eerste selectiewedstrijd voor die Wolden Cup heeft afgelopen weekend al in Staphorst plaatsgevonden, na de Wijk volgen nog wedstrijden in Nieuwleusen en Hippisch Holtrijk, waarna op 23 juli de finale plaatsvindt in Veeningen tijdens het CH De Wolden. De organisatie in de Wijk is blij met de toevoeging, die vorig jaar al veel extra’s bracht, vooral ook omdat niet alleen naar de springfouten wordt gekeken. Twee juryleden beoordelen de springaanleg en de rijdbaarheid van het paard. Kenners zien dan al of er veel toekomst in een paard zit.

Ponyklassen
Zaterdag 8 juni komen alle ponyklassen aan bod, van B tot en met ZZ. Deelnemers kunnen tevens plaatsing afdwingen voor de finale van de Horka Cup, die op 13 juli in Zwolle wordt verreden. Deze cup telt liefst acht selectiewedstrijden. Ook wordt deze middag weer de Bixie gereden, waar de jongste jeugd ervaring op kan doen met het rijden op een pony tijdens een wedstrijd. De kinderen worden begeleid door een volwassene en de hindernissen zijn vooral symbolisch en niet hoog.
Naast de pony’s, komen ook paarden in actie op de zaterdag. Er wordt gesprongen in de BB-, B- en L-klasse en zijn er dressuurwedstrijden in de klasse M1 en M2, net als op vrijdag twee proeven. Zaterdagavond kan iedereen zich ontspannen tijdens het Zaterdagavond Spektakel, een avond met springen en muziek van Willem Spans. In de ring gaan paarden en atleten van atletiekvereniging ACO van Elderen uit Ommen de strijd met elkaar aan, wie het hoogste kan springen. ‘Publiek kan tevens een gokje wagen wie dat gaat winnen’, laat Kamerman weten.

Grote Prijs
Het concours gaat na een dag pauze verder op pinkstermaandag, waar de grote finales staan geprogrammeerd. Eigen lid Laura Slager was vorig jaar de sterke winnares van de Grote Prijs. Er staan ook nu weer regionale topruiters op de startlijst, zoals Michael Greeve, Wim Pomp, de rijders van Stal Broek, Stal Schuttert, Sta De Boer uit Nieuwleusen, Peter en Marcelle Hokse en eigen leden zoals Manon van der Sluis, Lennard de Boer, Annemarie Hammers en Lisa Broekert.
De paarden springen in de klassen B, M, Z en ZZ en worden afgewisseld door de toprubrieken van de tuigpaarden. Dit jaar de regionale tuigpaarden categorie 4 (met onder andere Stal Bouwman uit Nijeveen en Stal Lueks uit Diever) en tuigpaarden van het Fries ras. Finales worden gesprongen in de klassen B en L, in de dressuur is nog strijd in alle klassen, B tot en met ZZ in twee proeven. Bij de dressuur staan bekende namen als Astrid Reinders, Nicky Snijder, Ina Beuving en Marjan Hooge aan de start. Dressuurruiters strijden onder meer om de Van der Graaf De Molen dressuurcompetitie, waarvoor ook in Slagharen, Nieuwleusen en Balkbrug punten gepakt kunnen worden.
Voor veel ruiters en amazones staat onder meer de winst in de Grote Prijs van de Wijk hoog op het verlanglijstje. Op de maandag is voor jonge kinderen van alles te doen, zoals ponyrijden en hoefijzer verven.

Meer informatie is te vinden op www.chdewijk.nl en op Facebook.