De Brandweerpost De Wijk/Koekange kan nieuwe mensen gebruiken. Daarom was er dinsdagavond een inloopavond voor enthousiaste mannen en vrouwen die het korps willen komen versterken. En de opkomst valt niet tegen. Zes personen die de oproep op social media hebben gelezen komen naar de brandweerpost.

‘En dat is zelfs meer dan ik had verwacht vertelt duo postchef Rene Rumph. ‘Vroeger werd je gevraagd als zoon van de bakker of slager in het dorp. Dat gaat nu allemaal iets anders dat zie je wel’. Jos Schreur die een PowerPoint presentatie verzorgt voor de potentiele nieuwe krachten heeft dezelfde functie binnen het korps. Rumph: ‘Een van ons beiden is eigenlijk altijd wel aanwezig’.

Leeftijd minder belangrijk
Schreur: ‘De post bestaat nu uit een gezellige groep van 17 betrokken en enthousiaste mede-inwoners, waaronder drie vrouwen. Allemaal begaan met de veiligheid in onze woonomgeving. Door deze mensen is er een brandweerpost De Wijk-Koekange. Om deze ook in de toekomst te kunnen laten bestaan, bieden we nu meerdere inwoners de kans om bij de brandweer te komen’. Doel van deze inloopavond is om een of twee nieuwe mensen te werven. ‘Leeftijd is tegenwoordig niet echt meer een issue. Elk lid van het korps ondergaat een jaarlijkse gezondheidstest, en dat is met een goede basisconditie best te doen’. De 23 jarige Arno Bakker uit Koekange is een van de personen die op de inloopavond is afgekomen. ‘Heb altijd interesse in de brandweer gehad. Deze avond is precies wat ik er van had verwacht’.

Altijd weer anders
Rudi Hooch Antink uit Koekange is al vijfentwintig jaar brandweerman in hart en nieren. ‘Als de pieper gaat, gaat de knop gelijk om. Komt er een melding binnen via 112, dan worden alle mensen van post De Wijk-Koekange opgepiept. Wanneer minimaal zes mensen kunnen, kan de brandweerauto de deur uit. Deze mensen gaan direct naar de kazerne en kleden zich daar zo snel mogelijk om tot hulpverlener. Het doel is binnen 15 minuten bij de plaats van het incident aan te komen. Dat kan een brand, maar ook een ongeval of een dier in nood zijn. De klus klaren is teamwerk en iedereen weet precies wat hij of zij moet doen, en hoe we gebruik kunnen maken van elkaars sterke punten. Je denkt dat je alles hebt mee gemaakt, maar het is altijd weer anders’.

Afwisseling en waardering
De post De Wijk/Koekange krijgt op jaarbasis ongeveer vijfenzeventig meldingen, waar van de meeste in de avonduren of het weekend. Veel daarvan worden binnen een uur afgehandeld. Rene Rumph: ‘We blijven zeker niet hangen, zodra het klaar is zijn we gelijk weg’. In grotere gevallen krijgt het korps assistentie van andere omliggende korpsen. Wim Rutten ook al jaren actief bij het korps heeft veel gezien. ‘Van branden tot dodelijke ongelukken. Of mensen uit de auto knippen. Dat laatste gebeurt tegenwoordig gelukkig een stuk minder. Auto’s zijn een stuk veiliger geworden wat dat betreft’. Volgens duo postchef Rene Rumph krijg je er ook veel voor terug. ‘Behalve waardering en afwisseling krijg je een opleiding en volg je cursussen. Staat goed op je CV. En natuurlijk staat er ook vergoeding tegenover. Maar dat moet niet de motivatie zijn om je aan te melden’.

Pieper naast bed
Klaas Tijmens ook uit Koekange, en al ruim dertig jaar lid van het korps heeft de pieper altijd op zak. En ’s nachts ligt deze naast het bed. Net als een joggingbroek, shirt, sokken en schoenen. Als je dat nog moet zoeken ben je te laat. De gemiddelde tijd naar de kazerne staat op vier en een halve minuut’.