Riestebloazers (2)ABij aanvang van de Adventstijd, die zondag 1 december van start gaat, hoor je de geluiden van de Midwinterhoorns aan de oevers van de Reest. ‘Zee bloast um beurten de boodschap vèdan, dät`t duuster mut goan want `t lich kump d`r an’.

Deze Twentse spreuk vertaald heel mooi wat de boodschap van het blazen inhoudt en de achterliggende gedachte ervan. Elke woensdagavond in het Reestdal nabij ‘het bruggetje’ vanaf 19.00 uur. En zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur bij de molen in De Wijk kun je de Rieste-Blaozers tegenkomen en horen. De gehele adventsperiode tot en met Driekoningen 6 Januari 2020 zullen zij blazen om het kwade te verjagen en het nieuwe aan te roepen.

De Rieste-Blaozers zijn nu ruim zeven jaar bezig in De Wijk en IJhorst en maken al op menig evenement hun opwachting. Het begon afgelopen zondag 1 december met de Kuiertocht in Zuidwolde. Op 6 december staan ze aan de route van de Theelichtjestocht in Koekange. Tussendoor zullen ze ook nog op andere evenementen hun opwachting maken zoals bij de Kerstnachtwandeling in Dwingeloo, en bij de Tweede Kerstdag wandeling in De Wijk.

Vanaf 2 december gaat er bij de Evangelische Omroep op N.P.O.2 elke avond om 19.15 uur een serie van start genaamd ‘Typisch Dwingeloo’ daarin worden bijzondere mensen gevold uit de gemeente Westerveld. Mede hoofdrol spelers hierin zijn Peter en Roelie Kuiper. Peter bouwt al heel lang zelf Midwinterhoorns en samen met Roelie geeft hij ook lezingen over de geschiedenis op uitnodiging. Een heel camerateam heeft hen afgelopen zomer tot vorige week gevolgd, en daar komen dus deze week de beelden van op tv. Met op het eind ook nog een kleine rol voor een aantal Riesteblaozers.

Elk jaar is er ‘de Ode aan’ die zal dit jaar in Diever plaatsvinden met als thema ‘de Ode aan de vrijheid’. I.v.m. 75 jaar Vrijheid na de Tweede Wereldoorlog zal dit plaatsvinden op 27 december bij het herdenkingsmonument van Diever. En natuurlijk gaat er een delegatie naar het ‘afblaozen’ (einde seizoen) Diever 4 Januari 2020 aanvang 18.00 uur bij de Grote kerk.

Zondag 5 Januari (voor Driekoningen) zullen de Rieste-Blaozers zelf het seizoen afsluiten nabij zwemplas De Zwarte Dennen. Over het water en tegen de boswallen zult u de geluiden van de midwinterhoorn geweldig mooi kunnen horen schallen en geeft het geluid een fantastische nagalm aanvang 14.00 uur.

Verder zal zich de komende weken de agenda gaan vullen ,omdat het eigenlijk een zo korte periode betreft van blazen, en er aanvragen tussendoor komen kunt u het beste de Rieste-Blaozers volgen op Facebook of Twitter om de meest actuele agenda te volgen, ook een kleine boodschap, reactie of foto`s die u maakt kunt u hier achterlaten en wordt zeer gewaardeerd.
Voor diegene het leuk lijkt om ook te gaan blazen en aan te sluiten bij onze groep is van harte welkom en een hoorn is evt. voorradig.

Mocht u vragen hebben over de geschiedenis, het blazen, of het maken ervan De Rieste-blaozers zullen ook tijdens het blazen u altijd graag te woord staan voor iedereen. Graag tot ziens ‘aan de oevers van de Reest’.