Het harmonieorkest van Muziekvereniging Apollo heeft woensdagavond op verzoek van Businessclub Wacker een serenade gebracht aan Roelof Klomp. De prominente inwoner uit De Wijk die zijn 90e verjaardag vierde bij café de Wiekslag werd compleet verrast door zijn dorpsgenoten die zich in het geheim hadden opgesteld achter de schuifdeuren. Wethouder Jan van ’t Zand was eveneens aanwezig om de felicitaties over te brengen namens gemeente De Wolden.


In De Wijk is Roelof een bekende verschijning. De voormalig uitbater van café Wittink is al jaren met pensioen. Maar stil zitten, of achter de geraniums hangen is er voor Roelof niet bij. In tegendeel zelfs. De nog immer kwieke en fitte Klomp is zo’n dorpsfiguur die overal en altijd klaar staat voor iedereen. Wie hem haastig door De Wijk ziet tuffen in zijn 30 jaar oude VW, of voorbij ziet racen op de fiets heeft zo het vermoeden dat Klomp het na zijn ‘Pensionering’ waarschijnlijk drukker heeft dan ooit.

Klomp werd op 15 januari 1930 geboren in De Wijk in buurtschap De Stapel. En is net zo oud als de voetbalvereniging Wacker uit De Wijk, waar hij in 1945 lid van werd. In 1945 werden er inwoners gevraagd om een voetbalteam te maken die tegen de Canadese bevrijders een wedstrijd wilden spelen. Dat vond plaats op het veld van de club, waar nu garage Burgwal en de Shell staat. Eerst koeienvlaaien ruimen en lijnen trekken, voetballen en daarna wassen achter de plaatselijke kroeg. Na die wedstrijd (uitslag onbekend) werd hij lid van de v.v. Wacker, die op dat veld(weiland) nog vele jaren voetbalden.

Hij speelde vele jaren in het 1e elftal met veel van zijn vrienden (en later ook de lagere teams en in de legendarische (veteranen) zaterdag teams. Toen hij in 1966/1967 verhuisde naar De Wijk om café Wittink (tegenover de Wieker Meule) over te nemen werd hij nog meer met Wacker verbonden. Het was namelijk de thuisbasis van de vereniging.

De teams vertrokken daar voor uitwedstrijden en kwamen daarna de 3e helft spelen (4e en 5e…) Dit ook na de thuiswedstrijden omdat de club slechts twee kleedkamers had en een kleine ruimte wat meer een koffiekamer was. Toen zoon Arend ging voetballen werd hij trainer om zijn vaardigheden op de jeugd over te brengen. Het hoogtepunt was toen alle drie de teams van Wacker in 1973/1974 kampioen werden. Er is toen ongeveer een maand lang gefeest, omdat er elke week wel een kampioen was.

Eind tachtiger jaren stopte Roelof met het café en bleef hij aan Wacker verbonden. Hij werd kantinevrijwilliger en de kantine draaide op zijn horecadiploma’s. Arend had in die tijd de rol van zijn vader in het eerste elftal overgenomen. In 2010/2011 stopte Roelof met dit werk, maar kwam nog regelmatig op het voetbal veld om wedstrijden van zijn club te bekijken. Ook nu nog. Zijn kleinzoon Kevin voetbalt sinds een paar jaar in het eerste elftal en daar is Opa de meeste thuiswedstrijden aanwezig. En neemt hij steevast na de wedstrijd een paar borreltjes in de kantine, wat hij hopelijk nog lang zal kunnen doen.