Antiek was het wat de klok sloeg maandagavond 24 februari bij de Vrouwen van Nu in Ruinerwold. De tafels lagen bezaaid met mooie antieke voorwerpen, die meegenomen waren door de bijna 60 bezoekers die aanwezig waren op deze avond die georganiseerd was door de culturele commissie.

Aan het eind van de avond gingen veel mensen toch enigszins teleurgesteld naar huis, omdat de antieke waarde niet helemaal goed was ingeschat door de trotste bezitters. De emotionele waarde was vaak hoger dan de marktwaarde en de meesten concludeerden dat die emotionele waarde van groter belang is dan het geld dat een voorwerp in de handel opbrengt.

Op uitnodiging van de commissie cultuur verzorgde de heer Jan Menger, antiquair uit De Blesse een interessante avond. Hij nam de bezoekers mee in de wereld van het antiek, waarin hij zelf al ruim veertig jaar werkzaam is. Hij begon de avond met de boodschap dat de antiekmarkt volledig is ingestort, een van de oorzaken is dat de generaties na ons geen belangstelling meer hebben voor opoes kastje, lepeltje of een ander voorwerp uit vervlogen tijden. “Een Friese staartklok”, zo vertelde Menger, “ leverde in de goede tijd zeker 1000 gulden op, nu staan ze soms op Marktplaats voor 75 gulden. Ook een strijkijzer van meer dan 100 jaar oud leverde destijds bijna 300 gulden op, nu staan ze soms te koop bij de kringloop voor € 3,95”.

De heer Menger kon bij elk voorwerp vertellen wat de herkomst was en wat de geschatte waarde is. Er kwamen prachtige voorwerpen voorbij, zoals een zilveren beursjes, prachtige reukflesjes, een tabaksdoos van een paar honderd jaar oud, oude munten met afbeeldingen van Wilhelma of Willem III, postzegels, prenten, zilveren armbanden, zilveren lepeltjes, prachtig gedecoreerde tegeltjes en mooi porselein. Alles vertegenwoordigt per stuk een waarde van € 30,- tot € 150,-. De heer Menger, terwijl hij ons een vaas toont:” deze vaas van Satsuma porselein is prachtig, komt uit Japan en is met de hand gemaakt, mooi van kleur, echt antiek. De waarde is zeer gering, want in de jaren twintig kon men bij Van Nelle sparen voor dat porselein, waardoor er heel veel van op de markt is en daardoor niet veel waard is”.

Het meest waardevolle stuk van de avond was een mooi schilderij met een landelijk tafereeltje, geschilderd en gesigneerd door A.J. Swartz, van de Haagse School, waarde tussen de €400,- en €500,-. Het meest opvallende stuk van de avond was een eierkoker en ook de kersenontpitter was een verassend voorwerp voor de antiquair. Na al deze informatie werden alle voorwerpen door de eigenaren weer in de oude kranten of doeken gepakt en gingen weer mee naar huis, op weg naar een mooi plekje waar het voorwerp met veelal emotionele waarde nog jaren mag staan pronken.