Horecagelegenheden worden vanaf 1 april 2020 beboet als ze nog een rookruimte hebben. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten. Ook de speciale rokersruimte in café de Wiekslag gaat dicht.

Maria Schűtzenhofer is niet blij met het besluit van staatssecretaris Blokhuis. ‘Als de rokers hier niet meer mogen, betekend dat ze buiten staan te roken op straat’. De eigenaresse van café de Wiekslag beseft ook dat de rokers misschien helemaal wegblijven. En dus ook minder klandizie. ‘En er moet hier ook brood op de plank komen’. Bij de pakken neer gaan is geen optie. De horeca onderneemster heeft al nieuwe invulling voor de ruimte die per 1 april wordt gesloten. ‘We hebben besloten dat we de leeggekomen ruimte gaan gebruiken als coffeeshop’. Het wordt daarmee een verkooppunt van cannabis. Naast de functie van winkel heeft een coffeeshop ook de functie van ontmoetings- en ontspanningsruimte en gebruiksruimte voor cannabis.
Op de dag dat de rokersruimte dicht gaat opent de Coffeeshop de Wietslag de deuren. Iedereen is om 20.00 uur welkom om een kijkje te nemen.