Kappers, schoonheidsspecialisten en ondernemers in andere contactberoepen mogen vanaf 11 mei hun werkzaamheden onder voorwaarden hervatten. Het gaat om rijinstructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).

Personen in deze beroepen mogen alleen op afspraak werken, en moeten klanten vooraf vragen of ze geen coronaklachten hebben. Een mondkapje is niet verplicht. Waar mogelijk moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook rijscholen kunnen hun werk weer opstarten. Ook in De Wijk staan deze ondernemers te popelen om weer aan de slag te kunnen. De agenda voor de eerste weken staat bij de meesten van hen bomvol.

Trendline Haarmode
Bij Trendline Haarmode staan ze te popelen om na zeven weken weer aan de slag te gaan. Met name het sociale aspect werd gemist. Petra Scholten: ‘We zitten hier al vijfentwintig jaar. Je hebt iets opgebouwd met de klanten’. Via social media en nieuwsbrieven werden ze op de hoogte gehouden. En voor wie echt met de handen in het haar zat waren er kleurpakketten te koop. ‘Dat wordt gewaardeerd, dat merk je’. Met de andere salons in het dorp was er regelmatig contact. ‘Van rivaliteit was geen sprake’.
Uiteraard worden de Corona maatregelen in acht genomen. ‘Iedereen die binnenkomt moet eerst de handen desinfecteren. We gaan eerst werken met drie kapsters, waarvan er een bezig is om alles te desinfecteren. Dit wisselen we af. Ook trekken we meer tijd uit voor behandelingen, zo ontstaan er meer pauzes. En komen mensen elkaar niet tegen in het voorbijgaan. Mondkapjes zijn niet verplicht, maar we hebben ze wel klaar liggen voor wie ze wil gebruiken’. Koffie/thee wordt nog steeds aangeboden, maar wel in wegwerpbekers. Gezien de ruimte mogen er maximaal zes personen in de salon zijn. Mensen met klachten worden gevraagd om thuis te blijven.

Kapsalon Haar.Werk
Voor Cindy Luchies-Mennink van Kapsalon Haar.Werk was het eveneens een vreemde gewaarwording om ineens zonder werk te zitten. ‘Het hele sociale gebeuren met de klanten ben je daardoor kwijt. Daarnaast was er wel meer quality time met het gezin. De komende week zitten we helemaal vol. Op maandag en donderdagochtend werken we tijdelijk extra. We trekken 45 minuten uit voor een knipbeurt, daardoor is er tijd om alles te desinfecteren na elk bezoek. Verder werken we met wegwerp kapmantels. En uiteraard zijn er mondkapjes aanwezig en volgen we de protocollen op´.

Haarmode Jose
Dat is ook precies wat José Hulzebosch van Haarmode Jose voor ogen heeft. ´We hebben alles anders ingedeeld, waardoor we ruimere plekken hebben gecreëerd. Er mogen maximaal drie klanten in de salon. En alles wordt na elk klantbezoek schoongemaakt. Komende week zijn we zes dagen open en zitten we helemaal vol. Het is nu extreem druk natuurlijk. Daarom bekijken we het van week tot week. Ben overigens wel blij dat ik weer open mag. De sociale contacten heb ik echt gemist´.

Knip & Krul bij Anita
Anita Drogt van Knip & Krul bij Anita is ook blij dat de kapsalon weer open mag. ‘Nog langer dicht was een financiële strop geworden. We gaan nu vol aan de bak. Elke morgen beginnen we om 08.30 uur, dus een half uur eerder dan gebruikelijk. Verder zijn we twee avonden extra open om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. En in de meimaand zijn we elke zaterdag tot 15.00 uur open. Binnen stappen zonder afspraak is op dit moment echter niet mogelijk. Dus ze moeten bellen of online een afspraak inplannen. We staan vrij vol, maar er zijn nog wel een paar plekjes vrij’. Om aan de maatregelen te voldoen zijn er stoelen weggehaald. Voort zijn er schermen geplaatst tussen de stoelen. ‘We dragen mondkapjes. En ook voor de klanten zijn deze aanwezig’. Net als bij andere salons dienen de handen te worden gedesinfecteerd bij binnenkomst.

Nagels & Zo
Voor Ingrid Alberts van verzorgingssalon Nagels & Zo behoort werken volgens het protocol al tot de dagelijkse standaard. ‘In onze branche werken we altijd met handschoenen en mondkapjes. Van het plaatsen van een scherm tussen ons en de klant is geen sprake. Dit zorgt voor een soort van schijn veiligheid. En het is ook nog eens heel onpersoonlijk. Wel worden de handen tevoren gedesinfecteerd, en er liggen ook mondkapjes klaar. Na elke behandeling wordt de salon schoongemaakt’. Ze heeft er zin om weer te beginnen. ‘In totaal zijn we acht weken dicht geweest, dus nog een week eerder voor het echt verboden was. Vanuit de nagelbranche was dit toen het advies. Maar eerlijk gezegd, voelde mij bijna schuldig om dicht te gaan. Maar het was noodzakelijk om het coronavirus enigszins onder controle te krijgen’.

Autorijschool De Wijk
Voor Gerdo Kleine van Autorijschool De Wijk lagen de rijlessen twee maanden stil. ‘Het was een rare tijd. Ondanks dat we vrij waren voelde het bepaald niet als vakantie. En nu je weer aan de slag kunt, geeft dat toch een dubbel gevoel. Het is even omschakelen. Van niets naar heel druk ineens. Er mag maar een leerling in de auto. En na elke les de auto schoonmaken, daar ben veel meer tijd aan kwijt’. De leerlingen staan in de rij om de lessen weer op te pakken, of om examen te doen. Maar ook het CBR loopt twee maanden achter. ‘Dat betekend in veel gevallen dat leerlingen pas na de zomervakantie examen kunnen doen’. Voor nieuwe leerlingen zijn er nog wel een paar plekjes vrij. ‘Maar examenkandidaten gaan voor op dit moment’.

Op de foto: Petra Scholten van Trendline Haarmode