Samen strijden voor een gezonde spijsvetering voor iedereen.

In de week van maandag 15 tot en met zaterdag 20 juni vindt de landelijke collecte voor de Maag Lever Darm Stichting plaats. Ook in De Wijk gaat deze van start. Deze collecte wordt anders, maar gaat veilig door. Corona heeft voor veel veranderingen gezorgd. Ook voor de collecterende fondsen. De Maag Lever Darm Stichting heeft, in overleg met andere fondsen, een manier gevonden waarop collectevrijwilligers met een gerust hart veilig kunnen collecteren.

Dit jaar collecteert de MLDS met een kartonnen collectebus waarop een grote QR-code staat afgebeeld. Er kan mobiel gedoneerd worden door de QR-code te scannen op de collectebus. Deze code kan door de gever vanaf een afstand gescand worden, waardoor de richtlijn van 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft. Kwetsbare groepen en 70-plussers worden beschermd door ze niet te laten collecteren. Ook worden contante donaties kunnen niet worden geaccepteerd. De gewone collectebus, zoals we die kennen, wordt dit jaar niet gebruikt.
Op deze manier kan de Maag Lever Darmstichting zich blijven inzetten voor de vele Nederlanders die kampen met een chronische ziekte in één van de spijsverteringsorganen. Het gaat om ongemakkelijke ziekten als het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of coeliakie (glutenallergie), die dagelijks de kwaliteit van leven beïnvloedt, maar ook om dodelijke ziekten als darmkanker of alvleesklierkanker.
Bovendien speelt de spijsvertering een cruciale rol voor een goed afweersysteem. Iets wat altijd, en zeker in tijden van corona van cruciaal belang is.

Met de opbrengst financiert de Maag Lever Darm Stichting wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. In de onderzoeken richt de stichting zich op vroege opsporing van spijsverteringskankers, betere diagnostiek voor maag-, darm- en leverziekten en innovatieve behandelmethoden.